Zwitserland verslaat Italië en bereikt kwartfinales van Euro 2024 | UEFA Euro 2024 nieuws

In een grote schok versloeg Zwitserland Euro 2020-kampioen Italië met 2-0 in de finale in Berlijn.

Zwitserland versloeg regerend kampioen Italië uit het EK 2024 met een verbluffende 2-0 overwinning en bereikte daarmee voor de tweede keer in zijn geschiedenis de kwartfinales.

De extreem goed gecoachte ploeg van Murat Yakin versloeg zaterdag de tweevoudig winnaars in de finale in Berlijn en zal het in de volgende ronde opnemen tegen Engeland of Slowakije.

Ruben Vargas zette Remo Freuler op voor de openingswedstrijd van Zwitserland in de 37e minuut, voordat hij vroeg in de tweede helft op briljante wijze de voorsprong binnenhaalde en de voorsprong verdiend verdubbelde.

Een voetballer trapt naar het doel.
De Zwitser Ruben Vargas scoort in de 46e minuut het tweede doelpunt tegen Italië [Lisi Niesner/Reuters]

Een nieuw Italië, zonder een sterspeler en zonder veel van de sleutelfiguren die hen naar de glorie van het EK 2020 hebben geleid, bood weinig antwoorden op het energieke vertoon van Zwitserland.

“Het doet pijn, het doet echt pijn”, zei aanvoerder en doelman Gianluigi Donnarumma van Italië.

“We kunnen ons alleen maar verontschuldigen tegenover iedereen. We waren vandaag teleurgesteld en ze verdienden het om te winnen.” We hebben de hele wedstrijd gevochten.”

Voormalig Arsenal-middenvelder Granit Xhaka, die na een schitterend seizoen bij de Duitse kampioen Bayer Leverkusen naar het EK kwam, trok aan de touwtjes, terwijl het er maar zelden op leek dat de Zwitser de leiding wilde loslaten.

“Ik heb geen woorden. Het was de belangrijkste wedstrijd uit mijn carrière”, aldus de Zwitserse middenvelder Fabian Rieder.

“Iedereen speelde voor elkaar, we werkten goed in de verdediging en aanval… we hebben een ongelooflijk geweldig team.

“We willen nu genieten van dit moment, maar laten we hard blijven werken voor de volgende wedstrijd.”