Wigan Athletic tegen Manchester United: derde ronde FA Cup – Live … plus gelijkspel vierde ronde | FA-beker

Sleutel evenementen

48 minuten: Dalot overweegt om vanaf 25 meter te schieten, maar kiest ervoor om Rashford links de ruimte in te duwen. Rashford snijdt het binnenveld af voordat hij een wilde poging kilometers rechts van het doel afsnijdt.

47 minuten: United staat meteen op voorsprong. Garnacho breekt de rechterkant af om de bal achteloos uit het spel te trappen. “Hoewel Manchester United zo dominant was als je zou verwachten gezien het verschil in competitieposities, lijkt het erop dat iedereen op zee is als Wigan aanvalt”, schrijft Kári Tulinius. “Als de Latics op de een of andere manier een doelpunt krijgen, kan deze wedstrijd erg rommelig worden.”

Wigan begint aan de tweede helft. Geen veranderingen. ‘Als nominatief determinisme iets zou zijn,’ begint Marie Mayer, ‘dan zou Aasgaard zich in de ruimte bevinden.’ Alex Ross vervolgt: ‘Evans aan de ene kant en Aasgaard aan de andere kant. Derby van het Eeuwige Rijk.”

Loting vierde ronde. Voor degenen onder u die te laat komen: het is al gedaan. Hier ziet u hoe de cijfers eruit kwamen. Herhaling van de finales uit 1981 en 2000!

Fulham tegen Newcastle United

De wedstrijden worden gespeeld in het weekend van 27 januari.

HALVE TIJD: Wigan Athletic 0-1 Manchester United

United stond terecht op voorsprong… al hadden ze meer moeten scoren. Let wel, alles had anders kunnen zijn als Thelo Aasgaard die vroege kans had gegrepen. Zoals de zaken er nu voor staan, reist de ploeg van Erik ten Hag in de vierde ronde naar Newport of Eastleigh.

45 min +1: Eén minuut extra tijd. Rashford passeert vanaf links voor Fernandes, die zich omdraait en een krultang naar rechtsboven probeert te sturen. Te hoog. Doeltrap.

45 minuten: Garnacho dribbelt met hoge snelheid over de rechterkant, maar kan dit keer geen ruimte maken voor een voorzet en rent de bal het doel in. Maar hij ziet er elke keer gevaarlijk uit als hij naar Wigan rent.

43 minuten: Fernandes breekt de linkerkant af en geeft een sensationele voorzet richting McTominay, die op zes meter afstand naar binnen racet. McTominay kopt over Tickle maar ook over de rechterpaal. United miste een toenemend aantal doelpunten. Het doelpunt dat ze scoorden bestond uit heel weinig. Het is voetbal, hè.

Scott McTominay van Manchester United (tweede van links) kopt de bal langs Charlie Hughes van Wigan Athletic.
Manchester United-speler Scott McTominay (tweede van links) mist de kopbal aan de rechterkant van de paal. Foto: Jon Super/AP

41 minuten: Garnacho komt binnen vanaf de rechterflank, laat zijn schouder zakken om ruimte te maken en levert een stijgend schot richting de linkerbovenhoek. De bal glijdt uit de handschoen van Tickle – de keeper staat op volle sterkte – maar slaagt er niet in om in de laatste te duiken en raakt de lat. Het is een geweldige staking; Garnacho heeft zoveel pech dat hij niet scoort.

39 minuten: De hoek wordt rechts lang geslagen. Hughes steekt de losse bal zo hard als hij kan, maar alleen in het dichtstbijzijnde rode shirt. United is in beweging, maar Fernandes ziet zijn voorzet vanaf links geblokt door Adeeko.

38 minuten: Godot wordt geknipt door Rashford als hij naar rechts komt. Wigan vult het United-vak. Jones krult een vrije trap naar Humphrys, die richting het gebied beweegt, en de verdediging van United reageert niet. Humphrys schiet laag richting doel, de bal belandt in de hoek.

36 minuten: Rashford komt vanaf links binnen en lost een schot richting doel. Tickle pareert, maar alleen rechtstreeks op Hojlund, die opnieuw zou moeten scoren, maar stuurt de bal vanaf zes meter naast het onbewaakte doel. Binnen een minuut komt United weer, Garnacho komt binnen vanaf de rechterkant, Hojlund en McTominay kunnen van dichtbij niet naar huis koppen. United mist hier veel kansen.

Wigan Athletic-doelman Sam Tickle (rechts) redt.
Wigan Athletic-doelman Sam Tickle (rechts) redt. Foto: Jon Super/AP

35 minuten: Aasgaard probeert in te breken in de ruimte in het midden en Hojlund houdt hem cynisch tegen. De scheidsrechter is vanavond in een laissez-faire-stemming en houdt zijn ticket op zak.

33 minuten: Rashford wint de strijd en krult een slechte lus over de Wigan-muur linksonder. Altijd breed, en Tickle had het bedekt.

32 minuten: Jones pint Garnacho, 25 meter, rechts van het midden. Zowel Rashford als Fernandes willen hier een stukje van.

30 minuten: United countert onmiddellijk, Garnacho zet voor vanaf rechts. Hojlund moet scoren, maar hij raakt met zijn hoofd de bovenkant van de lat en gaat uit voor een doelpunt. Het hadden er eigenlijk twee moeten zijn.

29 minuten: Nominatief determinisme zij verdoemd: Godot komt! Humphrys komt vanaf links binnen en slaat een lage trap door de mixer. Godot probeert de rechterbenedenhoek te raken. Breed. Hij zal doorgaan.

Martial Godo van Wigan Athletic nadert tijdens de derde ronde van de Emirates FA Cup tegen Manchester United.
Martial Godo van Wigan Athletic slaagt er niet in de bal richting doel te richten. Foto: Nick Potts/PA

27 minuten: Hojlund komt vanaf de linkerkant het strafschopgebied in, maar kan een schot niet richting doel sturen. United lijkt klaar om hun aantal te vergroten. “Wigan lijkt ijverig wat betreft hun defensieve verantwoordelijkheden, maar mist een creatieve uitlaatklep”, schrijft David Crowther. ‘Zou het eerlijk zijn om aan te nemen dat ze op Godot wachten?’

26 minuten: Shaw nagelt Evans op de rug in de stijl van een overenthousiaste puppy. Even een tikje, want er was duidelijk geen sprake van boosaardigheid en de scheidsrechter is in een goed humeur, al had hij eerlijk gezegd waarschijnlijk een gele kaart verdiend.

24 minuten: United voegde dus in korte tijd bijna een seconde toe. Rashford pikt een lage voorzet vanaf de rechtervleugel op en knalt het eerste schot richting de linkerbenedenhoek. Tickle zou moeten claimen… en dat doet hij, maar pas nadat hij de bal aan de voet van de linkerpaal heeft gevoeld, zich heeft omgedraaid en eroverheen heeft geschoten op de lijn. Rashford viert brutaal het doelpunt, maar komt nog lang niet over de streep.

DOEL! Wigan Athletic 0-1 Manchester United (Dalot 22)

Dit kwam eraan. Garnacho’s voorzet vanaf rechts mist Hojlund in het midden. Rashford neemt balbezit op links en snijdt terug richting Dalot. Vanaf de rand van de doos opent Dalot zijn lichaam en stuurt een onstuitbare krultang over Tickle en naar rechts. Het is een prachtig einde.

Diogo Dalot van Manchester United krult de bal in het net en opent de score voor Wigan. Foto: Carl Recine/Reuters
Diogo Dalot van Manchester United viert zijn eerste doelpunt met zijn teamgenoten tegen Wigan.
Dalot wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Foto: Jason Cairnduff/Action Images/Reuters

20 minuten: Fernandes heeft een een-tweetje met Dalot langs het linkerbinnenkanaal en snijdt over het strafschopgebied voor McTominay, die van diep in het strafschopgebied komt, een aanraking en een brutaal schot over Tickle en centimeters naast de rechterpaal neemt. Als het doel was, was het binnen; de doelman werd op het einde helemaal verslagen. Geweldige zet van United.

19 minuten: Rashford draait zich weer om en gaat naar links. Clare verdedigt zichzelf hardnekkig en weigert toe te geven. Nog een hoekschop, gemakkelijk afgehandeld door Wigan.

18 minuten: United corner van links. Fernandes buigt hem richting de eerste paal, waar Hojlund en Varane hopen toe te slaan. In plaats daarvan komt Aasgaard als eerste en maakt een nieuwe corner vrij, waarin niets gebeurt. United bovenaan, al houdt Wigan voorlopig stand.

16 minuten: Jones werd bestraft voor handbal aan de rechterkant van United. Bezoekers vullen de doos. Fernandes stuurt een vrije trap in de mixer. De gastheren ruimden gemakkelijk op. “Als United’s nieuwe hoop op het middenveld een schitterende internationale carrière voortzet en een ‘Sir’ wordt nadat hij Engeland aanvoerder was op het WK van 2034, zal de titel zeker ‘Man United’s Mainoo Knighted’ zijn”, droomt Alex Ross. “Ik vraag me af of een los nominatief determinisme iemand helpt de Man U-rangen te doorbreken?”

15 minuten: Rashford draait en draait naar het kanaal linksonder voordat hij een laag schot in de linkerbenedenhoek zoeft. Tickle gaat naar beneden, steekt een sterke hand uit en buigt de bal in de hoek. Een geweldige poging met een bijpassende verdediging. Er komt niets uit de resulterende hoek.

13 minuten: Humphrys komt binnen vanaf de rechterflank, maar gaat te ver met de oude stappen en verliest balbezit. Wigans veelbelovende aanval – aanvankelijk aangewakkerd door Gods positieve vooruitgang – loopt ten einde.

11 minuten: Het spel werd eindelijk wat rustiger. Het is toch zo open. Geweldig entertainment en Wigan speelt zijn rol.

9 minuten: Clare dribbelde vanaf de rechterflank hard en snel het United-veld in. Even lijkt het erop dat er een schot opengaat, maar hij sleept het te lang en Mainoo sluit het. Deze wedstrijd kan absoluut niet zonder doelpunten eindigen.

7 minuten: United ervaart veel plezier op deze linkerflank. Dalot gaat lang door. Garnacho probeert de bal op doel te leggen, maar deze wordt snel geblokt. Geblokkeerd en gewist.

6 minuten: Rashford’s afbuiging voor een voorzet vanaf links. Hughes heeft deze keer opgeruimd. “Aasgaard, die op U-21-niveau voor Noorwegen speelde, is geboren in Liverpool en zijn middelste naam is Gerard”, meldt Peter Oh. “Ik kan geen beter persoon bedenken om vandaag de winnaar te scoren tegen United.” Heeft hij zijn enige grote kans al gehad? Ja. Heel mogelijk, ja.