Vroege Swanson-dubbel levert USWNT comfortabele overwinning op Zambia op in Olympische opener | Amerikaans damesvoetbalelftal

Mallory Swanson scoorde een paar doelpunten in de eerste helft en de Verenigde Staten openden hun Olympische campagne donderdagavond met een 3-0 overwinning op Zambia, wat de nieuwe coach Emma Hayes haar eerste grote toernooizege met het team opleverde.

Trinity Rodman scoorde ook voor de VS, die hopen een record vijfde gouden medaille aan hun Olympische collectie toe te voegen.

Zambia was vanaf het begin overweldigd en werd in de 33e minuut teruggebracht tot 10 man toen Pauline Zulu met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Het team van Hayes domineerde de eerste delen van de wedstrijd, behield 70% van de bal en maakte 13 schoten met 3,4 xG in de eerste 25 minuten.

Zambia, boordevol aanvallend talent, had moeite om kansen te creëren voordat het in een gat met drie doelpunten terechtkwam. Star-aanvallers Barbra Banda en Rachel Kundananji slaagden er in de eerste helft niet in om te schieten en konden in 90 minuten slechts drie schoten op doel maken.

Banda is een bewezen scorer, met twaalf doelpunten in twaalf wedstrijden dit seizoen voor Orlando Pride in de National Women’s Soccer League. Op de Spelen van Tokio had Banda een paar opeenvolgende hattricks in de groepsfase.

Hayes nam eind mei het Amerikaanse team over nadat hij het seizoen bij Chelsea in de Women’s Super League had afgesloten. Ze schudde de zaken een beetje op met haar Olympische selectie en liet ster Alex Morgan, een veteraan van drie Olympische Spelen, thuis achter.

Hayes wordt ervan beschuldigd de Amerikanen te leiden terwijl ze proberen afstand te nemen van de teleurstelling van het WK vrouwenvoetbal van afgelopen zomer, toen ze in de achtste finales ten val kwamen. Het was een sterk begin. In hun eerste vier wedstrijden hielden de Verenigde Staten vier keer op rij de nul. Die defensieve kracht werd geëvenaard door aanvallende flair in de eerste competitieve wedstrijd van de coach die de leiding had, waarbij de VS eindigde met acht schoten op doel.

Rodman, die haar Olympische debuut maakte, scoorde in de 17e minuut. De Amerikaanse aanvoerder Lindsay Horan passeerde naar Rodman, die behendig om de aanval van de Zambiaanse doelman Ngamba Musole heen schoot.

Swanson scoorde tweemaal in 70 seconden in de 24e en 25e minuut en bezorgde de Amerikanen een 3-0 voorsprong in het Groep B-duel in Nice.

sla de nieuwsbriefpromotie over

De wedstrijd was de vierde wedstrijd op rij waarin de USWNT de nul hield onder Hayes.

De Amerikaanse aanvaller Sophia Smith verliet laat in de eerste helft de wedstrijd met wat leek op een enkelblessure en werd vervangen door Lynn Williams. Williams was oorspronkelijk een plaatsvervanger op de Olympische selectie van Hayes, maar Catarina Macario kon niet in Frankrijk spelen vanwege lichte knieirritatie.

Het was de eerste keer dat de VS op het internationale toneel tegenover Zambia stonden. Duitsland volgt op 28 juli in Marseille, terwijl Zambia op dezelfde dag in Nice tegenover Australië staat.