USMNT versus Mexico verlaten vanwege discriminerende gezangen: geschiedenis van denigrerende voetbalgezangen in Mexico

De beste teams van Noord-Amerika zijn betrokken bij de Concacaf Nations League, waarbij de Verenigde Staten het zondagavond in de finale tegen Mexico opnemen, maar hoewel de focus lag op de actie op het veld, hebben de problemen met het publiek de laatste tijd de overhand gekregen.

Elk van de voorgaande twee CNL-finales werd ontsierd door het gebruik van anti-LGBTQ+ gezangen door Mexicaanse fans, die als gevolg daarvan herhaaldelijk spelonderbrekingen veroorzaakten. Het gebeurde opnieuw laat in de finale toen de USA op een 2-0 voorsprong kwam en de scheidsrechter de wedstrijd in de slotminuten stopte na talloze aankondigingen in het stadion. Het gezang ging door toen de wedstrijd in blessuretijd opnieuw werd gestaakt.

Hier is een blik op het protocol dat de scheidsrechters zullen volgen als zich problemen met het publiek voordoen en een blik op hoe de situatie werd afgehandeld bij eerdere CNL-wedstrijden.

Antidiscriminatiebeleid in het voetbal

Tijdens beide voorgaande edities van de Nations League-finale werden wedstrijden in Mexico opgeschort omdat fans anti-LGBTQ+ gezangen gebruikten. De overwinning van El Tri in de halve finale op Costa Rica in 2021 werd drie minuten stopgezet tijdens een strafschoppenserie, die eindigde toen verschillende fans uit het stadion werden gestuurd. Een paar dagen later, in de CNL-finale tegen het Amerikaanse nationale herenteam, werd de wedstrijd opnieuw drie minuten stilgelegd tijdens de blessuretijd van de tweede helft.

Tijdens de CNL-halve finale van vorig jaar tegen de USMNT leidde een discriminerend gezang tot een onderbreking in de 90e minuut, toen de VS al met 3-0 voor stonden. De teams kwamen terug en hadden nog twaalf minuten blessuretijd te spelen, maar de wedstrijd was al na zeven minuten gespeeld.

Mexico heeft de afgelopen jaren ook verschillende keren boetes gekregen van de FIFA omdat hun fans anti-LGBTQ+ gezangen gebruikten. Het team speelde twee kwalificatiewedstrijden voor het WK Winter 2022 achter gesloten deuren en kreeg een boete van 100.000 Zwitserse frank (ongeveer $ 110.000) en kreeg dezelfde boete en een fanverbod van één wedstrijd nadat fans gejoel hadden gehoord tijdens de groepsfase van het WK 2022. wedstrijden tegen Polen en Saoedi-Arabië.

Omdat de Nations League-wedstrijden onder de jurisdictie van Concacaf vallen, zal de Noord-Amerikaanse voetbalorganisatie verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van straffen. Het is momenteel onduidelijk welke sancties Concacaf zal opleggen voor fanincidenten.

Voorafgaand aan de eerste Nations League-finale in 2021 heeft Concacaf een driestappenbeleid opgesteld dat voldoet aan de FIFA-richtlijnen inzake discriminerend taalgebruik door fans.

Naar goeddunken van de scheidsrechter wordt de wedstrijd eerst tijdelijk stilgelegd nadat er sprake is van discriminerend gedrag. Die pauze zal worden gevolgd door een stadionaankondiging, evenals een bericht op de stadionschermen waarin de pauze wordt uitgelegd en fans wordt gevraagd te stoppen met het gebruik van discriminerend taalgebruik.

Als het gedrag aanhoudt, kan de scheidsrechter het spel stopzetten en de teams naar de kleedkamer sturen op een tijdstip dat de officials als een geschikt tijdstip beschouwen. De beslissing zal vergezeld gaan van aankondigingen. De uiteindelijke beslissing van de scheidsrechter kan het stopzetten van de wedstrijd zijn.

Fans die betrapt worden op discriminerend gedrag lopen ook het risico om uit het spel te worden gezet.