South Carolina staat bovenaan LSU in het SEC-titelspel, ontsierd door vechtpartijen en massale uitsluiting, waaronder Camilla Cardoso

Het centrum van South Carolina, Kamilla Cardoso, vecht om de bal met LSU-aanvaller Angel Reese tijdens de eerste helft van een NCAA college basketbalwedstrijd in de Southeastern Conference Women's Finals op zondag 10 maart 2024 in Greenville, SC (AP Photo/Chris Carlson)

South Carolina versloeg LSU zondag voor het SEC-kampioenschap in een titelwedstrijd die werd ontsierd door massale uitwerpingen die gevolgen hebben voor het NCAA-toernooi.

De best gerangschikte Gamecocks overwonnen de grove problemen van All-SEC-centrum Kamille Cardoso en hielden vervolgens stand na een rally aan het einde van de wedstrijd voor een overwinning van 79-70. Elk team eindigde de wedstrijd met vijf in aanmerking komende spelers na een geschil over het schoonmaken van de bank, waardoor Cardoso niet in aanmerking zou komen voor de eerste ronde van het NCAA-toernooi.

In de laatste minuten werd het spannend toen er een vechtpartij uitbrak op het middenveld. De spelers wisselden stoten uit nadat Cardoso laat in de wedstrijd LSU-speler Flau’jae Johnson door het veld duwde. Johnson pakte eerder de heup van MiLaysia Fulwiley uit South Carolina bij een omkering, wat leidde tot een reactie van Cardos.

Spelers van beide teams verlieten de bank en sloten zich aan bij de strijd. Een man op de tribune sprong over de jurytafel om zich bij het gevecht aan te sluiten voordat hij door de beveiliging in hechtenis werd genomen. ESPN meldde dat de man de broer van Johnson is.

Spelofficials besteedden ongeveer 20 minuten aan het bekijken van het incident op een zijlijnmonitor voordat ze de zaken oplosten. Ze maakten opzettelijk een fout op Johnson en stuurden Cardos vervolgens weg vanwege gevechten. Ze stuurden ook alle spelers weg die de bank verlieten om mee te doen aan het gevecht.

Volgens de NCAA-regels komt Cardoso niet in aanmerking voor de volgende wedstrijd van South Carolina vanwege de uitsluiting wegens vechten. De volgende wedstrijd van South Carolina zal plaatsvinden in de eerste ronde van het NCAA-toernooi. Andere spelers die van het veld worden gestuurd, komen in aanmerking voor de volgende wedstrijd. South Carolina stond op het moment van het incident met 73-66 voor en hield stand voor de overwinning.

South Carolina verzekerde zich van de overwinning tegen de verdedigende NCAA-kampioenen, ondanks dat Cardoso het grootste deel van de wedstrijd vanaf de bank keek. Ze ging de tweede helft in met twee fouten en pakte de derde 1:20 in het derde kwart. Ze ging naar de bank met een voorsprong van South Carolina met 39-32 en keerde pas vroeg in de vierde terug. Ze miste de laatste 2:08 nadat ze uit het veld was gestuurd.

LSU verkleinde de achterstand tot slechts één punt met Cardosa op de bank in de derde inning toen South Carolina het vierde kwartaal inging met een voorsprong van 59-53. Eerstejaars reservebewaker Milaysia Fulwiley leidde tot de aanval van de Gamecocks tijdens Cardoso’s afwezigheid en scoorde 10 van haar game-high 24 punten in de derde.

Net als vorig seizoen doet South Carolina ongeslagen mee aan het NCAA Tournament-spel als vermoedelijk nummer 1 in het algemeen klassement, een situatie die zich in 2022 niet heeft vertaald in een nationale titel. De Gamecocks vielen in de Final Four van vorig jaar tegen Caitlin Clark en Iowa voor hun eerste en enige nederlaag in het seizoen voordat LSU Iowa versloeg voor het nationale kampioenschap.

Met het verlies van zondag spelen Angel Reese en de NCAA Tournament-gebonden Tigers als nummer 2 zaad terwijl ze hun kampioenschap willen verdedigen.

De overwinning van South Carolina was de tweede van het seizoen op LSU na een overwinning van 76-70 op de Tigers in januari. De Gamecocks moesten zich herstellen van een achterstand van 11 punten in de eerste helft in die overwinning in het reguliere seizoen op het thuisveld van LSU. Zondag was er geen rally nodig, want South Carolina opende een voorsprong van 18-15 in het eerste kwart en stond de rest van de wedstrijd niet achter.

LSU verkleinde halverwege het derde kwartaal een achterstand met dubbele cijfers naar 67-66 met een serie van 9-0. Het bankschot van Raven Johnson stopte de LSU-run en de Tigers namen nooit de leiding.