Sifan Hassan won met goud op de damesmarathon de buitengewone Olympische Spelen | Olympische Spelen in Parijs 2024

De Nederlandse Sifan Hassan gebruikte haar beroemde late trap met groot succes en won zondag goud op de damesmarathon op de Olympische Spelen in Parijs.

Hassan vocht tegen de Ethiopische Tigst Assef en slaagde erin weg te rijden bij de finish, waarbij hij over de finish kwam in een Olympisch recordtijd van 2 uur en 22 minuten en 55 seconden. De sensationele gouden medaille completeert een uitmuntende Spelen voor Hassan, die ook bronzen medailles won op de 5.000 en 10.000 meter in het Stade de France. Assefa, drie seconden achter Hassan, won zilver, terwijl de Keniaan Hellen Obiri vijftien seconden verder brons pakte.

‘Het voelt alsof ik droom’, zei Hassan. “Aan het einde dacht ik: dit is maar een sprint van 100 meter. Kom op, Sifan. Nog een. Voel het gewoon, alsof iemand 200 meter sprint.’ Ik heb mezelf bij elke stap uitgedaagd, en nu ben ik zo dankbaar dat ik mezelf niet te hard op het pad heb geduwd. Ik was bang voor deze race.”

De race was tot de laatste 10 km onmogelijk te noemen met alle favorieten uit het koppeloton. Titelverdediger Peres Jepchirchir viel vervolgens uit toen Assefa met een handvol uitdagers naar voren schoof, terwijl Hassan zich op dezelfde manier aan de achterkant van het peloton vastklampte als op de baan, wachtend voordat hij toesloeg.

Ze maakte haar verwoestende bocht in de laatste bocht, sloop langs Assefa aan de binnenkant en gaf een korte elleboogstoot aan de Ethiopiër, die probeerde zich te verzamelen maar hem niet kon inhalen.

Hassan’s overwinning sloot een druk Olympisch programma af toen de 31-jarige de eerste atleet werd die een medaille won op alle drie de afstandsevenementen op één Spelen sinds de Tsjech Emil Zatopek deze prestatie in 1952 volbracht. Hassan deed aanvankelijk ook mee aan de 1.500 meter voordat het beslissen over drie evenementen zou al een uitdaging zijn.

Voor de race van zondag zei Hassan dat het uitrijden van de marathon “een soort hel” was en ze zakte in elkaar na de finish voordat ze weer opstond, stralend terwijl het publiek juichte.