Resultaten US Open 2024: Frances Tiafoe verstoort Grigor Dimitrov en zorgt voor All-American krachtmeting in halve finales

Frances Tiafoe bereikte dinsdag voor de tweede keer in drie jaar de halve finales van de US Open, nadat Grigor Dimitrov zich in de vierde set terugtrok met een beenblessure. Tiafoe was aan het cruisen en leek twee wedstrijden verwijderd van de overwinning toen hij met 6-3, 6-7 (5-7), 6-3, 4-1 voor stond.

“Het is duidelijk niet de manier waarop ik wilde gaan, maar ik ben duidelijk blij dat ik erdoor ben gegaan. Nog een halve finale hier, ongelooflijk”, zei hij tijdens een interview na de wedstrijd terwijl het publiek in het Arthur Ashe Stadium hem aanmoedigde. “Het was echt een wedstrijd van heel hoog niveau.”

Tiafoe speelt vrijdag tegen Taylor Fritz in de eerste volledig Amerikaanse halve finale van de US Open sinds Robby Ginepri het in 2005 opnam tegen Andre Agassi. Beiden proberen de eerste Amerikaan te worden die een major wint sinds Andy Roddick in 2003. De mens heeft sinds 2009 de laatste major van het jaar niet meer bereikt.

Hoe competitief de wedstrijd zou worden, werd al vroeg in de avond duidelijk. De derde game van de eerste set duurde ongeveer 10 minuten, die Dimitrov won en met 2-1 voor stond. Tiafoe heeft nog geen winnaars bereikt. De Amerikaan bleef echter kalm en vond uiteindelijk een goed ritme. Hij was geduldig, maar ook agressief toen hij de tweede opslag van Dimitrov zeer goed aanviel en een paar breakpoints scoorde, waaronder één om de set te winnen.

Tiafoe kwam in de tweede set op een 2-1 voorsprong met de eerste aas van de wedstrijd, maar het klikte voor Dimitrov. In de tweede set ging een uur voorbij en de Bulgaarse ster dwong een tiebreak af. Dimitrov had een 6-3 voorsprong voordat hij back-to-back een dubbele fout maakte om Tiafoe te helpen terug te komen, terwijl Tiafoe hetzelfde deed om zijn tegenstander de set te bezorgen.

Tiafoe won de volgende set en Dimitrov zag er niet 100% uit. Hij strompelde voor de vierde van het veld en het leek erop dat dit het voor hem zou zijn. Hij kwam terug, maar lichamelijk zag hij er niet veel beter uit.

Tiafoe won de volgende drie wedstrijden met gemak voordat Dimitrov in de wedstrijd kwam. Nadat hij die vierde game had gewonnen, hurkte hij even neer en leek naar zijn linkervoet te kijken. Tiafoe won de volgende en Dimitrov besloot dat het het beste was om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen.

Tiafoe vierde niet veel feest omdat hij zijn respect voor zijn tegenstander toonde, maar zei tijdens een interview na de wedstrijd hoe opgewonden hij was om Fritz, een oude vriend, in de halve finale te spelen.

“Dit is de grootste wedstrijd uit mijn leven en die van Taylor. We kennen elkaar al zo lang… we kunnen hier tegen hem spelen in de grootste arena, in een van de grootste wedstrijden ter wereld. Het wordt geweldig. Ik kan niet opgewondener zijn, ik ga alles geven wat ik heb.