Qatar in knock-outfase met perfect record | Voetbal

Gastland Qatar stormde de knock-outfase van de AFC Asian Cup 2023 binnen met een 1-0 overwinning tegen China.

AFC Asian Cup-gastheer Qatar sloot de groepsfase maandag in stijl af met de spectaculaire volley van Hassan Al-Haydos voor een 1-0 overwinning op China, dat op de rand van uitschakeling van het toernooi staat.

De patstelling in het Khalifa International Stadium werd halverwege de tweede helft doorbroken met een onvergetelijke treffer. De hoekschop van Akram Afif werd onmiddellijk opgewacht door Al-Haydos, die zelfverzekerd in de bovenhoek schoot. Beide spelers zijn zojuist geïntroduceerd als wisselspelers.

Qatar, dat zijn plaats in de knock-outfase al veilig heeft gesteld, voerde groep A aan met negen punten en schoof op tegen Tadzjikistan, dat het onderste geplaatste Libanon met 2-1 versloeg en met vier punten naar de tweede plaats schoof.

China eindigde met slechts twee punten en slaagde er in geen van hun drie wedstrijden in te scoren. Ze hebben nog nooit de Asian Cup gewonnen en moeten nu wachten op andere resultaten, maar ze hebben slechts de kleinste kans om de volgende ronde te halen als een van de vier beste derde geplaatste teams in de zes groepen.

Qatar heeft dan wel alle drie de thuiswedstrijden op het WK van 2022 verloren, maar op de Asian Cup was het perfect. Ze gingen door naar de achtste finales door alle drie de wedstrijden te winnen zonder een doelpunt tegen te krijgen.

Titelverdediger Qatar had al vertrouwen in de eerste plaats in de wedstrijd en voerde negen wijzigingen door ten opzichte van de vorige wedstrijd, waardoor het initiatief werd overgedragen aan China, dat in de eerste helft de betere kansen creëerde.

Wei Shihao kreeg drie kansen om het eerste doelpunt van zijn team te scoren. Al na zeven minuten kopte hij naast en later werd zijn lage schot van dichtbij gered door Saad Al Sheeb uit Qatar.

Wei kwam vlak voor rust weer dichtbij met een kopbal die over de lat ging.

Na een prachtig doelpunt van Al-Haydos in de 66e had China de bal met nog drie minuten te gaan in het net, maar het schot van Jiang Shenglong werd afgekeurd omdat de bal in de aanloop uit het spel ging.

In de andere groepswedstrijd verzamelde Tadzjikistan zich om Libanon te verslaan en voor de eerste keer door te gaan naar de knock-outfase.

“Vandaag hebben we geschiedenis geschreven en dit is het belangrijkste voor de bevolking van Tadzjikistan”, zei coach Petar Šegrt. “Het was zwaar, maar we bleven vechten en het is ons gelukt.”

Libanon kwam al vroeg in de tweede helft op voorsprong door een treffer van Basel Jradi, maar werd na 54 minuten teruggebracht tot 10 man door een overtreding op Kasem El Zein.

Tadzjikistan kreeg twee doelpunten afgekeurd wegens buitenspel, maar scoorde uiteindelijk met nog tien minuten te gaan. Parvizdzhon Umarbaev scoorde, waarna Nuriddin Khamrokulov in de tweede minuut van de blessuretijd het winnende doelpunt binnenkopte.