Portugal v Slovenië: Euro 2024, laatste 16 gaan naar strafschoppen – live | Euro 2024

Sleutel evenementen

STRAF: Portugal 1-0 Slovenië. Ronaldo stapt als eerste op en trapt zijn penalty in de linkerbenedenhoek. Oblak raakt de bal goed, maar kan er niet bij. Hij viert het met een verlegen gebed en knikt en knipoogt naar de fans. Wat een druk! Hij slaat over.

Deel

STRAF: Portugal 0-0 Slovenië. Josip Ilicic trapt de penalty rechtsonder binnen. Diogo Costa maakt, net als Jan Oblak vóór hem, een schandalige redding!

Deel

De shootout zal plaatsvinden voor de ogen van Portugese fans, maar Slovenië zal de eerste zijn. Oblak en Diogo Costa schudden elkaar de hand, de keepersvakbond op volle sterkte. Laten we gaan dan!

Deel

Jan Oblak doet zijn werk als kapitein van Slovenië en verplettert zijn troepen met een nauwelijks onderdrukte glimlach op zijn gezicht. Cristiano Ronaldo, niet zozeer: de Portugese aanvoerder is stil en bedachtzaam terwijl anderen praten, waarbij hij ongetwijfeld een penalty – nee, een schandalige redding van Jan Oblak – keer op keer in zijn gedachten mist. Deze keer geen tranen, en hij krijgt tenminste de kans om het goed te maken in de vuurgevecht.

Deel

OVERWERKEN, FULLTIME: Portugal 0-0 Slovenië

Geen doelpunten dus, maar je kunt niet zeggen dat deze ruim 120 minuten niet dramatisch en soms enorm vermakelijk waren. Op naar de straf!

Deel

ET 30 min.: Nuno Mendes probeert een losse bal te vangen op de rand van de Sloveense D. Zijn uitdaging buigt de bal de hoek in, van waaruit Rúben Neves een belachelijk afstandsschot diep in de achterpaal schiet. We zijn nog één minuut verwijderd van de strafschoppenserie.

Deel

29 minuten ET: Bruno Fernandes probeert Nuno Mendes met de bal over links te spelen, maar Oblak komt aan de rand van zijn strafschopgebied en zoekt.

Deel

27 minuten ET: Het is Pepe’s ras. Ook João Cancelo werd vervangen. Nélson Semedo en Rúben Neves komen voor hen in de plaats.

Deel

ET 25 min: Pepe, gebroken, stapt op de bal en kantelt, waardoor Šeško door het midden kan stomen! Šeško opent zijn lichaam en vuurt een schot met zijvoet richting de rechterbenedenhoek. Diogo Costa steekt een been uit om een ​​schitterend blok te maken en dan schiet Celar, in een poging de bal over iedereen heen te krijgen, wild naar rechts van het doel. Šeško had een doelpunt maken. Wat een kans!

De Portugese doelman Diogo Costa verdient zijn brood als hij Benjamin Cesko ontkent. Foto: Heiko Becker/Reuters
Deel

Bijgewerkt binnen

24 minuten ET: Ilicic krijgt de kans om Karnicnik vanaf de rechterkant het Portugese strafschopgebied binnen te laten, maar hij schiet de pass serieus. Doeltrap. Ze gooide een geweldige kans weg om haar teamgenoot te vermoorden. “Wat een geweldige redding van Oblak”, schrijft Rob Knapp. “Hij speelde in Portugal en redde zeven of acht strafschoppen (!) in één seizoen voor Rio Ave, vele jaren geleden. Ik betwijfel nog steeds of Portugal het zou kunnen invoeren, maar als het om strafschoppen gaat…”

Deel

22 minuten ET: Ilicic slaat somber tegen de muur.

Deel

21 minuten ET: Diogo Jota hackt Verbic, vanaf de linkerkant van de Portugees D. Vrije trap op zeer gevaarlijke positie.

Deel

ET 20 min.: Het nieuws dat de coach van Slovenië, Matjaž Kek, regelrecht rood kreeg omdat hij het vertelde zoals hij het ziet na de strafschop.

Deel

18 minuten ET: Bruno Fernandes steekt de vrije trap in de mixer. João Palhinha kopt in de linkerbovenhoek. Oblak zet hem comfortabel over de lat en uit de daaruit voortvloeiende hoekschop wordt hij neergehaald door een gefrustreerde Ronaldo. De druk wordt opgeheven.

De Portugees Cristiano Ronaldo (in het midden) sluit zich aan bij de Sloveense doelman Jan Oblak. Foto: Ariël Schalit/AP
Deel

ET 17 min: Balkovec kreeg een gele kaart voor een schaamteloos cynische aanval op João Cancelo, die zijn nummer op de rechterflank had staan.

Deel

ET 16 min: Bijol kreeg een gele kaart voor een late tackle op Diogo Jota. Als Slovenië doorgaat, missen ze de kwartfinales.

Deel

De tweede helft van de verlenging van Slovenië is begonnen. Elšnik werd vervangen door Josip Iličić.

Deel

Tijdens de pauze laait Ronaldo op. Echt snikken, echt liefdesverdriet. Zijn armen zijn over zijn schouders gedrapeerd, hoewel João Palhinha hem ook zegt dat hij eruit moet springen. En dat is precies wat hij doet, voordat de wedstrijd begint.

Het is een geval van goede agent, slechte agent, terwijl Cristiano Ronaldo wordt getroost door Diogo Dalot voordat João Palhinha (links) hem enkele harde aanmoedigende woorden geeft. Foto: Robbie Jay Barratt/AMA/Getty Images
Deel

VERLENINGEN, HALVE TIJD: Portugal 0-0 Slovenië

Er kwam niets uit de resulterende hoekschop, en wat een dramatisch einde van de helft. Ronaldo is al in tranen. Het punt is dat het geen slecht uitgevoerde penalty was, maar gewoon een sensationele redding!

Deel

Ronaldo mist… nee, Oblak redt!

ET 15 min: Ronaldo richt de strafschop in de rechterbenedenhoek… alleen voor Oblak die de bal volledig en krachtig rond de paal schuift! Ronaldo is ziek! Maar wat een redding!

De Sloveense doelman Jan Oblak is ruim gelijkwaardig aan de Portugees Cristiano Ronaldo. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters
Ronal-nee! Foto: Justin Setterfield/Getty Images
Oblak wordt gefeliciteerd door Jon Gorenc Stanković en Jaka Bijol voor het redden van de penalty. Foto: Heiko Becker/Reuters
Deel

ET 14 min: Het was een prachtige rit van Diogo Jota. We snijden door naar Ronaldo, die een tijdje moet wachten terwijl Slovenië de scheidsrechter omsingelt.

Deel

Straf voor Portugal!

ET 13 min: Diogo Jota dribbelde in rap tempo door het midden. Na een paar witte shirts en de doos in. Drkušić probeert hem te blokkeren, maar hun benen raken verstrikt. De scheidsrechter denkt erover na, maar wijst uiteindelijk naar de stip!

Vanja Drkušić uit Slovenië maakt een fout op Diogo Jota uit Portugal, resulterend in een penalty voor Portugal. Foto: Alex Grimm/Getty Images
Deel

ET 12 min: Portugal is momenteel zo traag en moeilijk. Slovenië ziet er uiterst comfortabel uit. Maar wacht, terwijl ik dat typ…

Deel

ET 11 min.: Stanković trekt João Palhinha mee en gaat het boek binnen.

Deel

ET 10 min: Portugese hoekschop van links. Het werkt niet voor Bernardo Silva, die er een in Francisco Conceição laat glijden om rechtstreeks naar Oblak te gaan.

Deel

ET 8 min: Portugal kan niets initiëren. De blik van machteloze frustratie op het gezicht van Bruno Fernandes. Fans van Manchester United zullen het zich goed kunnen voorstellen.

Deel

ET 6 min: Portugal neemt de hoekschop maar half en Stankovic, een voormalige Huddersfield-speler, stuurt een speculatief schot naar rechts. Over banden met de Engelse lagere competities gesproken, hier is Kari Tulini: “Timmy Max Elsnik speelt bij Olimpija Ljubljana en speelde vroeger voor Swindon, Northampton en Mansfield. Hij was comfortabel de beste middenvelder in de wedstrijd.”

Deel

ET 5 minuten: João Cancelo maakte een verkeerde controle op 30 meter van zijn eigen doel, waardoor Verbic met de bal weg kon racen. Het felle lage schot van Verbić wordt gered door Rúben Dias naar rechts. De hoek.

Deel

ET 3 minuten: Elšnik gaat op rechts langs Nuno Mendes, maar zijn voorzet is niet goed. Allemaal een beetje armoedig.

Deel

ET 2 min: Rustige start van de verlenging, dus hier is João André Dat man: “In 2016 telde iemand en Ronaldo nam ongeveer 65 vrije trappen voor Portugal zonder te scoren. Ik denk dat hij sindsdien misschien twee of drie heeft gescoord (al was één daarvan DIE tegen Spanje op het WK 2018). De realiteit is dat hij simpelweg niet meer op de hoogte is. Langzaam in snelheid en acties, sprongen minder en zeker minder scherp. Hij zou voor Oostenrijk de functie van Alaba moeten overnemen: de niet-spelende aanvoerder.”

Deel

Portugal zit in de eerste helft van de verlenging. Geen veranderingen.

Deel

Roberto Martinez en Matjaž Kek moedigen hun teams aan. Of misschien waarom. Ondertussen wordt het grote onderwerp, de olifant in de kamer, behandeld door Thomas Atkins: ‘Het feit dat Slovenië erin slaagde de zeer populaire Portugezen negentig minuten lang te onderdrukken, roept de vraag op: was Engeland echt zo slecht tegen hen? Dat roept het antwoord op: natuurlijk zijn ze dat. Heb je niet gekeken?”

Deel

FULLTIME: Portugal 0-0 Slovenië

Ronaldo kan geen kopbal scoren in een overvolle doos, en dat zal nog eens 30 minuten duren. Mogelijke boetes!

Deel

90 min +4: Ronaldo neemt een hoekschop aan de linkerkant. Laatste kans voor Portugal om te winnen in de reguliere speeltijd.

Deel

90 min +3: Celar werd opnieuw naar rechts gevonden. Hij krijgt geen schot en Pepe passt de bal terug naar Diogo Costa. De vlag gaat sowieso omhoog wegens buitenspel.

Deel

90 min +2: … Ronaldo maakt een fout op Oblak met de doelman die bezig is uit te breken.

Deel

90 min +1: Celar racet netjes naar rechtsonder. Hij zou Šešak netjes in het midden moeten vinden, maar zijn lage voorzet is nutteloos. Vervolgens wordt de vlag gehesen wegens buitenspel. Portugal counterde via Jota, die een corner op links wint. Ronaldo zwaait met zijn armen om de Portugese fans aan te moedigen. Hij loopt een hoek in en…

Deel

90 minuten: Er komen vier extra minuten bij.

Deel

89 minuten: Jota laat de bal gracieus in het midden van de cirkel vallen dit Ronaldo schiet bijna vanaf rechts, maar zijn pass wordt briljant geblokkeerd door het telescopische been van Balkovac. Maar kort daarna wordt Ronaldo gevonden langs het kanaal links binnen, Jota passeert opnieuw en het strafschopgebied in, met alleen Oblak te verslaan! Hij schiet… maar scoort niet, de bal gaat regelrecht naar de doelman, die hem nog steeds briljant smoort.

Deel

88 minuten: Niet goed. Pepe maakt schoon. Wij verzorgen de verlenging.

Deel

87 minuten: Šešak schopte Pepe op de rechtervleugel. Vrije trapmogelijkheid in het Portugese strafschopgebied. Iedereen staat in de rij bij D. Čerin om te bezetten.

Deel

86 minuten: Benjamin Verbič komt binnen in plaats van Petr Stojanović.

Deel

85 minuten: Dit is nu echt oubollig. Geen van beide ploegen was bereid risico’s te nemen. “Ik hoop dat Slovenië geluk zal hebben en door zal gaan”, schrijft Daragh Thomas. “Martinez verdient het niet om het ermee eens te zijn dat hij een van de meest getalenteerde teams in Ronaldo heeft veranderd.”

Deel

83 minuten: Bruno Fernandes richt zich tot niemand in het bijzonder. Bijol wordt onder zeer weinig druk gereinigd. Sloveense fans maken momenteel het meeste lawaai.

Deel

81 minuten: Nuno Mendes geeft een lange voorzet vanaf links. Bernardo Silva kan geen kopbal krijgen bij de tweede paal. Portugal heeft geen ideeën meer.