Olympische Spelen van Parijs 2024: Medailleronde dag 1 – rugby sevens, wielrennen, judo | Nieuws van de Olympische Spelen van Parijs 2024

Frankrijk won de eerste gouden medaille op de thuisspelen in de rugbyzevens voor mannen, terwijl de Belg Remco Evenepoel zijn snelle opmars met goud in de individuele tijdrit voortzette.

Frankrijk, het gastland van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, behoorde tot de landen die op de openingsdag van de Spelen de gouden medaille wonnen.

Hier is een samenvatting van enkele medaillewinnaars van zaterdag:

Dupont de held in de sterke gouden rugbymedaille van Frankrijk

Frankrijk won zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, en de eerste ooit in de rugby sevens voor mannen, toen Antoine Dupont hen naar een verbluffende 28-7 overwinning leidde op tweevoudig titelverdediger Fiji op een gedenkwaardige avond in het Stade de France.

Fiji had alle 17 eerdere wedstrijden op de Olympische Spelen gewonnen en maakte vooruitgang via Jose Talacolo.

Maar de thuisfans ontploften toen Rayan Rebbadj, die eerder tweemaal had gescoord in de overwinning in de halve finale op Zuid-Afrika, tussen de palen dook om tijdens de rust gelijk te maken.

Antoine Dupont en zijn status als de beste speler in zijn sport waren nodig om eindelijk een einde te maken aan Fiji's dominantie van de Olympische rugby sevens en Frankrijk aan een gouden medaille te helpen in het rauwe Stade de France.
Antoine Dupont en zijn status als de beste speler in zijn sport waren nodig om eindelijk een einde te maken aan Fiji’s dominantie van de Olympische rugby sevens en Frankrijk te helpen de gouden medaille te winnen in het rauwe Stade de France [Vadim Ghirda/AP]

Superster scrumhalf Dupont kwam vervolgens van de bank om Aaron Grandidier Nkangan op te zetten, die tot een rally kwam om de stand op 21-7 te brengen.

Het publiek van 67.000 mensen kon zich nauwelijks bedwingen toen Frankrijk de bal in de laatste minuten onder controle had en bijna het dak eraf haalde toen Dupont tijdens het laatste spel van de wedstrijd crashte en de eindscore op 28-7 bracht.

De Fijiërs namen genoegen met zilver, terwijl Zuid-Afrika in de vorige wedstrijd om het brons Australië met 26-19 versloeg in de laatste etappe van een zinderende play-off op de derde plaats.

De Amerikaan Perry Baker haalde ook de krantenkoppen en werd de topscorer aller tijden van Olympisch rugby toen hij zijn 10e poging scoorde in de 17-14 nederlaag van Ierland tegen Ierland in hun 5-8 play-off-run.

Evenepoel en Bruin winnen goud op fietswegen

Op de natte en gladde wegen van Parijs won de Belg Remco Evenepoel de gouden medaille in de individuele tijdrit, terwijl de Australische Grace Brown zegevierde in de damescompetitie.

Evenepoel voegde Olympisch goud toe aan zijn wereldtitel met een tijd van 36 minuten en 12,16 seconden over 32,4 km (20,1 mijl) in de regen en versloeg de Italiaan Filippo Ganna in 14,92 seconden.

Evenepoel’s landgenoot Wout van Aert completeerde het podium met een derde plaats.

Remco Evenepoel uit België wint de wielertijdrit voor heren op de Olympische Zomerspelen 2024, zaterdag 27 juli 2024, in Parijs, Frankrijk.  (AP-foto/Ricardo Mazalan)
Slechts een week nadat hij de witte trui voor beste jonge renner had gewonnen en als derde overall eindigde in de Tour de France, voegde wereldkampioen Remzo Evenepoel Olympisch goud toe aan zijn collectie [Ricardo Mazalan/AP]

Bij het wegwielrennen voor dames won Brown de eerste gouden medaille van Australië op de Olympische Spelen van dit jaar toen ze het deelnemersveld vernietigde, terwijl haar kracht en fietsvaardigheid gedurende de hele competitie ongeëvenaard waren door haar rivalen.

De Australische won het Pont Alexandre III-parcours in maar liefst 1 minuut en 31,59 seconden, terwijl de Britse Anna Henderson zilver pakte. Verschillende renners gleden uit en vielen op de natte en geplaveide bochten, waarbij wereldkampioen Chloe Dygert genoegen nam met brons.

Twee medailles voor Frankrijk in judo

De Japanse Natsumi Tsunoda won goud in de categorie 48 kg (105,8 lbs).

Drievoudig kampioen Tsunoda versloeg regerend wereldkampioen Baasankhuu Bavuudor van Mongolië, die de zilveren medaille won. Shirine Boukli, die de eerste medaille van Frankrijk won tijdens de thuiswedstrijden, deelde het brons met de Zweedse Tara Babulfath.

Yeldos Smetov uit Kazachstan was de kampioen in de categorie van 60 kg (132,2 pond).

Smetov won Kazachstan zijn eerste gouden medaille in Parijs, en de Franse Luka Mkheidze won de zilveren medaille. Bronzen medailles gingen naar de Japanner Nagayama Ryu en de Spanjaard Francisco Garrigos.

Medaillewinnaars, van links: de Mongoolse Baasankhuu Bavuudorj, zilver, de Japanse Natsumi Tsunoda, goud, de Franse Shirine Boukli, de Zweedse Tara Babulfath, brons, poseren op het podium in de judowedstrijd voor damesteams van 48 kg op de Champ-de-Marte op de Olympische Zomerspelen van 2024 ., op zaterdag 27 juli 2024 in Parijs, Frankrijk.  (AP-foto/Eugene Hoshiko)
Van links naar rechts poseren de Mongoolse Baasankhuu Bavuudorj, zilver, de Japanse Natsumi Tsunoda, goud, de Franse Shirine Boukli, de Zweedse Tara Babulfath, brons, op het podium in de categorie 48 kg in de Champ-de-Mars Arena [Eugene Hoshiko/AP]