Olympische Spelen Parijs: Amerikaanse Finke vestigt nieuw wereldrecord op de 1.500 meter vrije mannen | Nieuws van de Olympische Spelen van Parijs 2024

De Amerikaanse Bobby Finke brak een twaalfjarig record en won zijn tweede Olympische gouden medaille op de 1.500 meter vrije slag voor mannen.

De Amerikaan Bobby Finke brak het wereldrecord door zijn Olympische titel te verdedigen op de 1.500 meter vrije slag voor mannen, waarbij de Italiaan Gregorio Paltrinieri zilver pakte en Daniel Wiffen uit Ierland brons.

Finke, die vanaf het begin van de race van zondag aan de leiding stond, zette een nieuw wereldrecord neer van 14:30.67, waarmee hij het vorige record van 14:31.02 van de Chinese Sun Yang op de Olympische Spelen van 2012 in Londen overtrof.

De Amerikaan, die tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio goud won op zowel de 1.500 meter als de 800 meter vrije slag, maakte zijn bedoelingen al vroeg in het evenement duidelijk en nam in de eerste ronden een sterke voorsprong.

Hij was alleen totdat Paltrinieri, de gouden medaillewinnaar van het evenement op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, het gat dichtte tot 850 meter.

De Italiaan zwom ook een wereldrecordtempo, maar in de laatste vier ronden hield Finke wat energie achter de hand om ervoor te zorgen dat hij met 3,88 seconden voorsprong op Paltrinieri de muur bereikte.

Wiffen, die vóór Finke het goud op de 800 meter vrije slag won, zei vóór de race dat ze een wereldrecordtijd nodig zou hebben om het te winnen.

Hij had gelijk, maar het lukte hem niet en eindigde op 8,96 seconden achter Finke.

Een zwemmer tijdens een race.
Bobby Finke uit de VS neemt op zondag 4 augustus deel aan de finale van de 1.500 meter vrije slag voor mannen [Quinn Rooney/Getty Images]

Sjostrom pakt de 50 meter vrije tijd bij de vrouwen

De Zweedse Sarah Sjostrom won haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, terwijl ze furieus van de ene kant van het zwembad naar de andere racete om op de laatste avond van het zwemmen op zondag gemakkelijk de titel op de 50 meter vrije slag te winnen.

De 30-jarige Sjostrom, die deelnam aan haar vijfde Zomerspelen, klokte de klok in 23,71 seconden, net onder het wereldrecord van 23,61 dat ze neerzette op de Wereldkampioenschappen van 2023 in Fukuoka, Japan.

In een race die doorgaans in honderdsten van een seconde wordt beslist, maakte de Zweedse ster van deze finale een relatieve klap. Ze kwam het snelst uit de blokken en had halverwege een ronde duidelijk de controle.

De Australische Meg Harris won zilver in 23,97, terwijl de Chinese Zhang Yufei brons pakte in 24,20.

De Zweedse Sarah Sjostrom (midden) raakt de finish om goud te winnen terwijl ze het opneemt tegen Gretchen Walsh uit de Verenigde Staten (links) en Katarzyna Wasick uit Polen (rechts) in de finale van de 50 meter vrije slag voor dames [Al Bello/Getty Images]
zwemmers met medailles.
Gouden medaillewinnaar Sarah Sjostrom uit Zweden (midden), zilveren medaillewinnaar Meg Harris uit Australië (rechts) en bronzen medaillewinnaar Zhang Yufei uit China (links) poseren na de zwemmedailleceremonie [Adam Pretty/Getty Images]