Olympiakos tegen Fiorentina: Finale Europa Conference League – Live | Conferentie Liga van Europa

Sleutel evenementen

20 minuten: Vrije trap voor Olympiakos, 35 meter. Fortounis stuurt de bal door het rechter binnenkanaal in de hoop Iborra te vinden, maar de bal zeilt over het hoofd van zijn teamgenoot en is uit het spel.

Deel

19 minuten: Podence zakt naar beneden op links en zoekt El Kaabi in het midden, maar kan zijn partner niet vinden voor een lage voorzet. De topscorer van het toernooi heeft nog niet veel van zich laten horen.

Deel

17 minuten: Fiorentina begint de leiding te nemen. Olympiakos deed niet veel meer sinds die vroege treffer van Podence. “Of het nu Olympiakos of Olympiakos is, voor mij is alles Grieks”, grapt Gary Byrne, omdat iemand dat wel moest.

Deel

15 minuten: … beëindigt het doelpunt met een trap, Biraghi krijgt een enorme bloedstroom in zijn vuist en gooit een wilde hoekschop over ieders hoofd en regelrecht uit de wedstrijd.

Deel

14 minuten: De verdediging van Olympiakos bevriest als één geheel en Kouamé grijpt de kans aan om een ​​losse rebound vast te houden en van afstand te scoren. Het schot was niet zo geweldig, maar het werd naar rechts afgebogen voor een nieuwe hoekschop. De laatste eindigde met een afgekeurd doelpunt. Dit …

Deel

12 minuten: Mandragora probeert een flauwe krultang van Le Tissieresque vanaf de rand van het strafschopgebied. Hij gaat altijd wijd naar rechts, maar het zou heel mooi zijn als hij op doel zou zijn.

Deel

11 minuten: Het was een geweldige start van deze wedstrijd. Beide ploegen hadden makkelijk al een doelpunt kunnen scoren. Dit zal zeker niet eindigen zonder doelen. Een herinnering dat we extra tijd en straffen zullen krijgen als die zich voordoet.

Deel

9 minuten: Fiorentina neemt een korte hoekschop. Biraghi één-twee met Bonaventura en stuurt een lage diagonale bal vanaf de voorkant van het strafschopgebied. Milenkovic reageerde op zes meter afstand met een brutaal schot, waardoor Tzolakis struikelde en de bal in het net schoot. Maar hij staat buitenspel, daar zijn zowel de scheidsrechter als de VAR het snel over eens.

Nikola Milenković van de ploeg van Fiorentina legt de bal in het net, maar vanuit buitenspelpositie, waardoor deze werd afgekeurd. Foto: Louisa Vradi/Reuters
Deel

Bijgewerkt binnen

8 minuten: González en Dodo combineren scherp aan de rechterkant, en hun uitwisseling brengt de Grieken op een gestage rol. De bal werd in paniek afgesneden voor de eerste corner van de wedstrijd. Van welke…

Deel

7 minuten: Chiquinho zet laag voor vanaf links voor Olympiakos. Mandrake trekt zichzelf uit de overvolle doos. Lekker open gevoel bij deze wedstrijd.

Deel

5 minuten: Olympiakos neemt een snelle corner, Fortounis zet vanaf de rechterkant voor op Rodinei, die wel in de buurt is, maar niet kan schieten. Zijn lage voorzet wordt weggewerkt en Fiorentina countert, Kouamé bombardeert links en vindt Gonzalez aan de rechterkant. Gonzalez dribbelt en vangt Belotti op, die uitwijkt naar links. Meer hiervan en we gaan er een leuke avond van maken!

Andrea Belotti van Fiorentina schiet naast. Foto: Louisa Gouliamaki/Reuters
Deel

4 minuten: Chiquinho voedt Podence aan de linkerkant. Podence snijdt in het veld en haalt een schot vanaf de linkerrand van D. Terracciano ziet het laat, maar weet de rechterpaal om te draaien.

Deel

2 minuten: Een nogal ongebruikelijke start, al is het Fiorentina die tijdens deze vroege wissels meer balbezit geniet. ‘Ik weet dat de bazen van de Guardian over Griekse letters kunnen beschikken, dus laten we gewoon voor Ολυμπιακός gaan.’ Shh, Joe Pearson, breng niemand op ideeën, het is al moeilijk genoeg met deze dikke vingers.

Deel

Fiorentina heeft de bal. “Met El Kaabi op een Haalandesque 10 strikes in 8 games, zou deze finale dan Florence v The Machine kunnen heten?” Justin Kavanagh, allemaal. Hij is hier al de hele week. Probeer de moussaka.

Deel

De teams zijn eruit! Olympiakos is de aangewezen thuisploeg, dus zij mogen hun eerste kleuren, rood en wit, dragen. Fiorentina droeg ook rood en wit, totdat een of andere eejit in 1928 de trui in de Arno waste en de kleuren versmolten tot hun nu iconische paars. Er is een dunne grens tussen ijdelheid en genialiteit, al zijn ze vanavond sowieso tweede keus blank. De sfeer in de AEK Arena raakt de juiste knoppen voor de finale, waarbij beide sets fans lawaai maken terwijl ze een zeer esthetisch aantrekkelijke zee van rood, wit en paars vormen. Net als Florence aan de rivier, al die jaren geleden. We vertrekken over een minuut!

Voetballers van Olympiakos en Fiorentina stonden in de rij voor aanvang van de finale van de European Conference League. Foto: Dylan Martinez/Reuters
Deel

Olympiakos-aanvaller Ayoub El Kabi is de topscorer in de Conference League van dit jaar. Hij vond tien keer het net in acht wedstrijden, een aanzienlijk hogere opbrengst dan het beste dat Fiorentina kan bieden, Nicolás Gonzáles vier keer in twaalf wedstrijden. De Viola hebben dat echter nog iets verder uitgebreid: twaalf spelers uit hun ploeg hebben gescoord tijdens dit seizoen, inclusief tegen Olympiakos zeven. Het zijn dus de schommels en de rotonde.

Deel

Stijlgids. Het lijkt erop dat The Guardian, samen met de BBC, de naam van onze Griekse helden spelt als Olympiakos. Andere redactieinstellingen zeggen “ochi!” en schrijf in plaats daarvan als Olympiakos; deze omvatten de UEFA, de Persvereniging (die onze geautomatiseerde resultaten bovenaan de pagina verstrekt) en, eh, de club zelf. Dus waarom doen we wat we doen? Laat onze stijlgoeroe, productie-editor en algemene lettertype van alle kennis Philip Cornwall het uitleggen.

Het is discutabel, transliteratie is altijd discutabel. Ik heb het zo gespelde trefwoord geërfd: we gebruiken altijd Kos en niet Cos voor het eiland. De Olympisch kampioen van 2000 die in 2003 de drugstests ontweek, heet Kostas Kenteris. Maar als ik geen 64 andere dingen had om over na te denken, zou ik deze misschien veranderen in Olympiakos.

Dus hier is het. Het antwoord op een vraag die u vrijwel zeker niet zult stellen, gaat alleen ten koste van het lastigvallen van de drukste man in het hele bedrijf. Ik denk dat hij me over een maand of twee zal vergeven. Dingen die ik voor jou doe, beste lezer.

Deel

Olympiakos eindigde dit seizoen als derde in de Griekse Super League 1 dankzij de loting op de laatste dag in Panathinaikos. De laatste editie van de derby tussen de eeuwige vijanden eindigde op 2-2, waarbij Olympiakos terugkwam van twee doelpunten achterstand dankzij late doelpunten van Daniel Podence en Stevan Jovetić. Podence wist vervolgens van het veld te worden gestuurd, maar dit zet zich niet door in de UEFA-competitie. Na dat tumult voerden ze drie wijzigingen door in hun basiself: Francisco Ortega, Chiquinho en Vicente Iborra kwamen in het veld, André Horta, João Carvalho en Omar Richards vielen op de bank.

Olympiakos-fans in Piraeus hebben een geweldige wedstrijd voor de boeg. Foto: Stelios Misinas/Reuters

Fiorentina moet hun taken in de Serie A nog afmaken – ze spelen zondag tegen Europa League-kampioen Atalanta – maar wat daar ook gebeurt, ze zullen als achtste eindigen. Hun voorlaatste wedstrijd was afgelopen donderdag in Cagliari; ze wonnen met 3-2, waardoor de zaken in de laatste twee minuten omdraaiden met een gelijkmaker van Nicolas Gonzalez en een Arthur-penalty. Arthur, de dertien minuten durende legende van Liverpool, is een van de vier oproepen voor de basiselftal na die wedstrijd; Ook Nicolás González, Lucas Martínez Quarta en Christian Kouamé zijn erbij betrokken. Jonathan Ikoné, Luca Ranieri en Antonín Barák vallen op de bank, terwijl Gaetano Castrovilli niet kan spelen.

Deel

Teams

Olympiakos: Colakis, Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega, Hezze, Iborra, Daniel Podence, Chiquinho, Fortounis, El Kaabi.
Vervangingen: Paschalakis, Andre Horta, El Arabi, Alexandropoulos, Quini, Masoras, Joao Carvalho, Jovetic, Richards, Apostolopoulos, Ndoj, Papadoudis.

Fiorentina: Terracciano, Dodo, Milenkovic, Martinez, Biraghi, Artur, Mandragora, Gonzalez, Bonaventura, Kouame, Belotti.
Wisselspelers: Lopez, Beltran, Ikone, Ranieri, Nzola, Infantino, Faraoni, Duncan, Kayode, Christensen, Parisi, Barak.

Rechter: Artur Soares Dias (Portugal).

Deel

Preambule

Er hangen vanavond verschillende belangrijke verhaallijnen boven de AEK Arena, die smeken om vastgebonden te worden. Zal Olympiakos het eerste Griekse team worden dat een grote Europese clubtrofee wint? Als ze dat doen, zullen ze het stokje van de grootste recente bekerwedstrijd van Manchester United overnemen, nadat ze zich hebben hersteld van een 4-1 nederlaag in de heenwedstrijd thuis tegen Maccabi Tel Aviv in de laatste zestien en zes doelpunten hebben gescoord voorbij het mobiele Aston Villa in de laatste zestien. halve finales. Of kan Fiorentina hun eerste Europese trofee in 63 jaar, sinds de Cup Winners’ Cup van 1961, in de wacht slepen? Als ze slagen, zullen ze hun ongeslagen reeks op het continent uitbreiden tot veertien wedstrijden. Hun laatste nederlaag kwam in de finale van vorig seizoen tegen West Ham. Als ze deze keer een stap verder gaan, zullen ze hun overwinning eren met hun overleden algemeen directeur Joe Barone, die in maart overleed.

De Violas zijn de lichte favorieten van de bookmakers om Roma en de Hammers te volgen als kampioenen van de schitterende nieuwe competitie van de UEFA. Maar Olympiakos van Piraeus, onderdeel van Groot-Athene, ze hebben thuisvoordeel – in zekere zin bij hun stadsrivaal AEK Athene – en worden gecoacht door de man die vorig jaar de Europa League won, José Luís Mendilibar, een voormalig speler van Sevilla. Dit wordt dus een kraker. Hopelijk zal dat het resultaat zijn. Het binden begint om 20:00 uur BST, 22:00 uur lokale tijd. Het is begonnen!