Odermatt wint derde algemene wereldbekertitel op rij terwijl Radamus het podium behaalt | Skiën

Marco Odermatt claimde zaterdag zijn derde algemene Wereldbekertitel op rij met zijn 10e opeenvolgende overwinning op de reuzenslalom.

De 26-jarige uit Zwitserland is dit seizoen zo dominant geweest dat hij zeker de kristallen bol zal verheffen voor de meeste punten in het klassement, ook al staan ​​er nog 10 van de 38 races op het programma.

De overwinning van Odermatt in het Palisades Tahoe Resort bracht zijn totaal op 1.702 punten, maar liefst 1.001 vóór de 701 van Manuel Feller. Elke overwinning is 100 punten waard, dus Odermatt zal op geen enkele manier worden gepakt.

Onder een stralende zon en een blauwe lucht, met temperaturen die de 10 graden naderden, voltooide Odermatt zaterdag twee runs in een gecombineerde tijd van 2 minuten en 11,69 seconden. Hierdoor kon hij 0,12 seconden voorsprong op de Noor Henrik Kristoffersen, die zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaalde, finishen.

Geen enkele andere skiër kwam zaterdag binnen een seconde van Odermatt. American River Radamus werd derde in 1,37 seconden voor zijn eerste WK-podium in zijn carrière.

Odermatt’s Zwitserse teamgenoten Thomas Tumler, Gino Caviezel en Loic Meillard behaalden de plaats 4-5-6. Feller werd achtste.

Kristoffersen stond na de eerste race op de tweede plaats, achter Odermatt, maar nam na de tweede race even de leiding. Daarna was het de beurt aan de regerend Olympisch gouden medaillewinnaar en wereldkampioen als laatste loper de helling af, en terwijl hij tweemaal kort achter het tempo van Kristoffersen viel, onder meer met 0,30 seconden halverwege, maakte Odermatt dit goed met een zinderende finish.

Odermatt heeft dit seizoen alle zeven GS-races gewonnen, wat bijdraagt ​​aan de reeks van drie evenementen waarmee hij vorig seizoen eindigde.

Hoe dominant was zij in verschillende disciplines? Odermatt is niet alleen al verzekerd van de algemene kroon, maar leidt ook het klassement op de reuzenslalom, super-G en downhill.

Zijn elf overwinningen dit seizoen leveren hem minstens tien overwinningen op in elk van de laatste twee WK-seizoenen.

Radamus, afkomstig uit Colorado, werd op de Olympische Spelen van 2022 in Peking vierde achter Odermatt op de reuzenslalom. Met luide gezangen van “USA!” Ter ondersteuning van hem werd Radamus derde na de eerste run op zaterdag en schoof hij tijdelijk op naar de eerste plaats na de tweede afdaling, voordat Kristoffersen en Odermatt zijn tijd verbeterden.