Newcastle regent op Postecoglou’s parade met overwinning op Spurs in shootout bij MCG | Ange Postecoglou

Tottenham-manager Ange Postecoglou werd hartelijk welkom geheten in Melbourne, maar Newcastle United verpestte zijn parade door de Londenaren na strafschoppen te verslaan in een vriendschappelijke wedstrijd in de MCG.

Het doelpunt van James Maddison in de 31e minuut doorbrak de impasse na een lange periode van Spurs-dominantie voordat Alexander Isak woensdagavond vlak voor rust reageerde. De Australische jongere Garang Kuol maakte zijn debuut in Newcastle in de 71e minuut en met de score 1-1 aan het einde ging de wedstrijd meteen over op strafschoppen. Voor een enorme menigte van 78.419 fans nam de 19-jarige Kuol de vierde strafschop van Newcastle en bekeerde zich toen de mannen van Eddie Howe de shootout met 5-4 wonnen.

Hoewel dit op papier een vriendschappelijke wedstrijd was tussen twee clubs uit de Premier League, was het ook een warm welkom voor Postecoglou, een van de favoriete zonen van Melbourne. Een pakket hoogtepunten uit Postecoglou’s spelers- en coachingcarrière werd op het grote scherm van de MCG vertoond, tot grote vreugde van de thuisfans.

Misschien wel de enige persoon bij de MCG die het Postecoglou-podium betrad, was Son Heung-min uit Zuid-Korea. De steraanvaller kreeg een staande ovatie toen hij werd genoemd, en er klonk een kreet van verrukking telkens wanneer hij de bal aanraakte tijdens zijn uurtje in het park.

Slechts drie minuten in de wedstrijd blokkeerde Son een schot en klachten over de handbal van Emil Krafth bleven stil. In de 25e minuut werd Son controversieel afgekeurd nadat hij werd platgedrukt toen hij probeerde Kieran Trippier te verslaan.

De Spurs kwamen op voorsprong via een schreeuw van Newcastle-doelman Nick Pope, wiens bal werd afgeweerd door Maddison. De spelmaker danste rond de verdediging van Newcastle en eindigde met zelfvertrouwen. Newcastle ging in beroep en beweerde dat Maddison de bal met zijn hand had gecontroleerd, maar scheidsrechter Alireza Fagani kende een doelpunt toe.

Ange Postecoglou reageert tijdens de post-season vriendschappelijke wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Newcastle United in de MCG. Foto: James Ross/EPA

Trippier werd al na 37 minuten teruggetrokken voor Jacob Murphy, voordat Son een assist had moeten krijgen toen hij in de 40e minuut een prachtige bal rond de verdediging van Newcastle krulde, maar Brennan Johnson schoot recht op Pope.

Newcastle maakte tijdens de rust gelijk in de tegenaanval. Murphy’s voorzet dwong Brandon Austin de bal weg te werken, maar de keeper van Tottenham pareerde de bal rechtstreeks naar Isaac, die de bal binnenschoot.

Kuol, die moeilijke uitleenperioden achter de rug heeft bij Hearts in Schotland en de Nederlandse club Volendam sinds hij afgelopen januari bij Newcastle kwam, ging met nog twintig minuten te gaan de strijd aan. Hij speelde als spits, maar zag in de reguliere speeltijd weinig van de bal, voordat hij zijn moment in de shootout benutte.

Spelers en staf van Newcastle United vieren feest met de fans. Foto: Joel Carrett/EPA

De vriendschappelijke wedstrijd na het seizoen was de laatste wedstrijd van de Spurs voor rust, terwijl Newcastle het vrijdagavond in het Marvel Stadium opneemt tegen de A-League Men All Stars.