Nederlandse zeilers stoppen per ongeluk doelpunt in gouden medaillerace: NPR

Odile van Aanholt en Annette Duetz van Team Nederland zeilden naar goud in de medaillerace voor dames in de 49erFX-klasse, in een dramatische race met een kleine omweg.

Phil Walter/Getty Images

onderschrift verbergen

ondertiteling wisselen

NPR is in Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Ga voor meer verslaggeving over de Spelen naar onze laatste updates.

Zelfs elitezeilers kunnen in verwarring raken over waar de finishlijn is.

Het Nederlandse skiff-wereldkampioenenduo Annette Duetz en Odile van Aanholt reed vrijdag naar de gouden medaille, maar niet voordat ze een fout maakten in de race die ze vanaf het begin hadden geleid.

“Het was een beetje gek omdat we over de finish kwamen en we de claxon niet hoorden, dus we wisten dat er iets mis was”, zei Van Anholt na afloop.

Het Nederlandse team had weinig ruimte voor fouten. Bij het ingaan van de finale na 12 races stonden ze slechts één punt achter de Franse Sarah Steyaert en Charline Picon in de damesskiff, die gebruik maakt van de krachtige 49erFX-boot.

Dus toen Duetz en Van Aanholt hun rivalen op afstand hielden om de laatste boei vrij te maken en naar de boot te varen die de finishlijn markeerde, konden ze opgelucht ademhalen.

Ze stopten met racen, “laten hun spinnaker vallen en cirkelden een beetje rond om de andere boten te zien finishen”, meldt Sail-World.

Er was alleen één probleem: de eigenlijke finishlijn werd gemarkeerd door twee kleinere boten verderop in het parcours. Van Aanholt en Duetz draaiden zich een beetje om – en keken nu met afgrijzen toe hoe de schepen uit Zweden en Italië naar de daadwerkelijke finish renden.

In een plotselinge waanzin slaagde het Nederlandse duo erin voldoende snelheid te herwinnen om weer op de baan te komen en op de derde plaats te komen, twee seconden voorsprong op Nieuw-Zeeland – en hoog genoeg om hen goud te garanderen in het algemene evenement. Ze gaven later toe dat ze zich niet realiseerden dat de raceofficials de koers hadden veranderd.

Annette Duetz, links, en Odile van Aanholt vieren het winnen van goud op de skiff voor dames in Marina de Marseille op de Olympische Spelen in Parijs.

Clive Mason/Getty Images

“We zijn erg blij met onze veerkracht daar. We waren als team supersnel om te zeggen: ‘Oké, dit is plan B, laten we gaan'”, zei Van Aanholt. ‘Uiteindelijk hadden we het niet beter kunnen doen. Het is dus gewoon een opluchting. Ik ben heel erg blij.”

De Nederlanders wonnen goud met een score van 74 op het evenement, waarbij de laagste score wint. De Zweedse Vilma Bobeck en Rebecca Netzler volgden met zilver met 76, terwijl Frankrijk brons won met 79.

Donderdag stond de zeilfinale van de regatta voor de kust van Marseille op het programma, maar lichte wind – een veelvoorkomend thema deze week – zorgde voor een dag vertraging.

De Amerikaanse zeilers Stephanie Roble en Maggie Shea waren dicht bij Nederland bij het bereiken van de finish – maar gingen toen langzamer rijden en draaiden zich om, blijkbaar onder dezelfde verkeerde indruk als de Nederlanders over wat een valse finish bleek te zijn. Over het geheel genomen eindigde het Amerikaanse team in het midden van het deelnemersveld met 20 boten.