Marchand wint Frans Olympisch goud op de 400 meter, Peaty faalt in drie-turf in Parijs | Nieuws van de Olympische Spelen van Parijs 2024

Wereldrecordhouder Leon Marchand won individueel goud op de 400 meter wisselslag, terwijl Adam Peaty van streek was in de finale van de 100 meter schoolslag.

Leon Marchand won het eerste Olympische zwemgoud van Frankrijk sinds 2012, waardoor hij het veld verwoestte en de op een na snelste individuele individuele tijd op de 400 meter ooit neerzette.

De 22-jarige nam zondag een sterke voorsprong en keek nooit meer achterom. Hij raakte elkaar in 4 minuten en 02,95 seconden, bijna zes seconden voorsprong op de Japanner Tomoyuki Matsushita op de tweede plaats, met de Amerikaan Carson Foster op de derde plaats.

Marchand was een grote favoriet nadat hij vorig jaar het 15-jarige wereldrecord van Michael Phelps verbrak met een fenomenale zwemtijd van 4:02.50.

Zijn optreden in de stormachtige La Defense Arena in Parijs betekende een nieuw Olympisch record.

Omdat de Amerikaanse titelverdediger Chase Kalisz de finale niet haalde en het volle publiek hem uitjoeg, was Marchand halflichaamsvrij na de openingsvlinderetappe.

Maar het was een sensationele 100 meter rugslag die zijn rivalen op achterstand achterliet.

Gecoacht door Phelps’ oude coach Bob Bowman, claimde Marchand een overwinning die hem de eerste gouden medaillewinnaar van Frankrijk in de poule maakte sinds de Spelen van Londen, toen ze er vier wonnen.

Op de Olympische Spelen van 2021 pakte Frankrijk slechts één zwemmedaille, het zilver van Florent Manaudou op de 50 meter vrije slag.

Marchand, een vijfvoudig wereldkampioen, zal ook de 200 meter individuele wisselslag en de 200 meter vlinderslag zwemmen terwijl hij voortbouwt op zijn groeiende reputatie.

De Fransman Leon Marchand zwemt.
De Fransman Leon Marchand neemt deel aan de finale van de individuele 400 meter wisselslag voor mannen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. [Jonathan Nackstrand/AFP]

Geen drie-turf

De Italiaan Nicolo Martinenghi won goud op de 100 meter schoolslag voor mannen op de Olympische Spelen in Parijs, waardoor Adam Peaty een derde overwinning op rij werd ontzegd.

Peaty, die vocht om pas de tweede zwemmer te worden nadat de gepensioneerde Amerikaanse grootheid Phelps dezelfde titel won op drie opeenvolgende Spelen, pakte zilver naast Nick Fink uit de VS.

Hun tijd van 59,05 was slechts 0,02 seconde langzamer dan die van Martinenghi.

Drie zwemmers na de race.
De Italiaan Nicolo Martinenghi (links) viert feest met de Groot-Brittannië Adam Peaty (rechts) en de Amerikaan Nic Fink na het winnen van de finale van de 100 meter schoolslag heren [Oli Scarff/AFP]

Team USA 1-2 op de 100 meter vliegen dames

Torri Huske verbaasde de Amerikaanse teamgenoot en wereldrecordhouder Gretchen Walsh en won zondag de gouden medaille op de 100 meter vlinderslag voor dames.

Walsh werd eerste, maar Huske kwam sterk thuis in 55,59 seconden, terwijl Walsh tweede werd in 55,63 en de Chinese Zhang Yufei brons pakte (56,21).

De overwinning van Huske zette een reeks van het evenement voort die sinds de eerste editie in 1956 nog nooit een meervoudige winnaar heeft gehad. Regerend Canadees kampioen Maggie Mac Neil eindigde als vijfde.

Twee zwemmers op medailles.
Zilveren medaillewinnaar Gretchen Walsh en gouden medaillewinnaar Torri Huske, beiden van Team USA, staan ​​op het podium na de finale van de 100 meter vlinderslag voor dames [Manan Vatsyayana/AFP]