Hannah Hampton houdt stand in Zweden terwijl Engeland een plaats veiligstelt op Euro 2025 | Kwalificatie dames voor Euro 2025

Er waren “lichamen aan de lijn” en een ouderwetse koppige verdediging voor nodig om het later voor elkaar te krijgen, maar ze kwamen er – precies goed. Op dit moment zullen ze niet zo geïnteresseerd zijn in hoe. Engeland gaat naar het Europees Kampioenschap Dames 2025 in Zwitserland om hun titel te verdedigen, nadat ze zich automatisch hadden gekwalificeerd met een nerveus gelijkspel zonder doelpunt in Zweden, en hadden laten zien dat ze de kroon niet lichtvaardig zullen afstaan.

De houders lieten zichzelf een Alpenberg achter om te beklimmen toen ze in mei thuis verloren van Frankrijk en naar de derde plaats zakten in de “groep des doods”. Maar sindsdien hebben ze deze moeilijkste kwalificatieronde getrotseerd om een ​​plaats veilig te stellen tussen de 16 ploegen die zullen strijden in de finales van volgende zomer, zonder deel te hoeven nemen aan het langdurige play-offproces tussen oktober en december. Dat weinig benijdenswaardige lot wacht nu de Zweedse Olympische zilveren medailles.

De Engelse hoofdcoach Sarina Wiegman was zich terdege bewust van het belang van het vermijden van de play-offs en zei dat ze opgelucht en opgetogen was om door een “zeer, zeer zware” groep heen te komen die alleen uit WK-kwalificatiewedstrijden bestond. afgelopen zomer en omvatte drie van ‘s werelds zes beste gerangschikte teams.

Chelsea-verdediger Millie Bright omschreef het gevoel van de kwalificatie als “geweldig” en zei: “De kwalificatie was buitengewoon moeilijk, we werden op veel manieren uitgedaagd, maar uiteindelijk kwamen we over de streep. We wisten dat er ‘lichamen aan de lijn’ zouden staan ​​om de nul te houden. Het laat zien wat we bereid zijn te doen om de klus te klaren.”

Voor de aftrap was de taak voor beide partijen eenvoudig: Zweden had een overwinning nodig om zich automatisch te kwalificeren, terwijl Engeland een nederlaag moest voorkomen. Hoe dan ook beloofde Wiegman dat haar team zal proberen deze wedstrijd te winnen en hopelijk zelfs in de groep voor Frankrijk zal eindigen. In de laatste fasen van de tweede helft hield haar ploeg echter af en toe stand. Maar ze toonden het karakter van kampioenen om Zweden te weerstaan. Tijdens lange periodes hadden ze echter de volledige controle.

De Zweedse Johanna Rytting Kaneryd wordt na het laatste fluitsignaal getroost door Millie Bright. Foto: Björn Larsson Rosvall/EPA

Het uitverkochte Gamla Ullevi-stadion ligt op minder dan anderhalve kilometer van het beroemde pretpark Liseberg in Göteborg, dat twee waterglijbanen heeft die snelheden van 100 km/u halen, maar het moet gezegd worden dat deze wedstrijd niet zo snel van start ging . ritme, en de eerste helft was zeer weinig spannend.

Geen van beide partijen wist in de eerste 45 minuten de achterkant van het net te vinden, hoewel Engeland het betere van het spel had en de wedstrijd al vroeg onder controle had. In het begin dicteerden de leeuwinnen klassiek het grootste deel van het bezit, zonder blijk te geven van een enorme hoeveelheid meedogenloosheid. Bayern München-middenvelder Georgia Stanway weerde een laag schot nipt naast in de helft waar Lauren Hemp en Leah Williamson uitstekend balbezit hadden, maar die laatste bal miste.

Een korte handleiding

Patten bezegelde de verbluffende overwinning van Ierland op het als tweede geplaatste Frankrijk

Show

De Republiek Ierland brak op opmerkelijke wijze een ellendige reeks van zes opeenvolgende nederlagen door in Cork de nummer twee van de wereld, Frankrijk, met 3-1 te verslaan. De ploeg van Eileen Gleeson was al verzekerd van een plaats in de play-offs, maar sloot hun Groep A2-campagne in stijl af. Doelpunten in de tweede helft van Denise O’Sullivan en Julie-Ann Russell stuitten op een late reactie van de groepswinnaars, die elf minuten voor tijd een doelpunt terugtrokken via Vicki Bècho, maar een kopbal in de 90e minuut van Anne Patten (foto) zorgde voor de rust. eerste puntenkwalificatie voor Ierland ondanks het opgeven van meer dan tweederde van het balbezit.

Schotland en Wales voegen zich bij de Ieren in de play-offs, waarbij Kirsty Hanson de winnaar scoort tegen Servië in Glasgow, waardoor de Schotten bovenaan in Groep B2 komen te staan, terwijl doelpunten van Jess Fishlock en Mary McAteer in een 2-0 overwinning op Kosovo ervoor zorgden dat de Groep stond bovenaan de Welsh B4. Beschermende sporten

Bedankt voor uw feedback.

Aan de andere kant van het veld gaf de selectie van Wiegman het sterkste signaal tot nu toe: Chelsea-speler Hannah Hampton leidt de race om de nummer 1-positie als keeper van Engeland op het EK van 2025, waarbij de 23-jarige wordt geselecteerd om voor de derde keer op rij te beginnen. , voor Mary Earps voor de tweede wedstrijd op rij toen beiden beschikbaar waren om te spelen.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Wiegman zei maandag dat deze wedstrijd “iets te vroeg” was om als een beslissende quarterback-wissel te worden beschouwd na bijna drie jaar met Earps als nummer 1. Toch was de voorkeur voor Hampton voor zo’n cruciale wedstrijd ongetwijfeld een duidelijk teken van vertrouwen. die Wiegman nu in zich heeft. De voormalige Aston Villa-keeper had weinig te doen tot vijf minuten na rust toen ze de uithaal van Real Madrid-speler Filip Angeldal vanuit het midden van het strafschopgebied pareerde. Het was het eerste schot van Zweden op doel, maar daarna was het strafschopgebied van Hampton vrijwel voortdurend bezet. Ze leek wankel in de lucht na twee wankele hoekschoppen, maar produceerde later een voortreffelijke redding met één hand om de langeafstandskruller van Angeldal buiten te houden.

Toen het fulltime fluitsignaal klonk, voelden de Engelse festiviteiten meer aan als een ‘klusjesklaar’-atmosfeer dan als een wild gejuich. Maar ze gaan naar Zwitserland, en dinsdagavond was dat het enige dat telde. Ella Toone van Manchester United zei tegen verslaggevers: “Dat is wat we wilden doen. Deze groep was echt zwaar. Om uit zo’n groep te komen, zijn we erg trots.

“Op het einde was het best lastig. Zweden kwam er vechtend uit, maar wij hebben die storm goed doorstaan. Dat we niet toegeven en het gelijkspel krijgen dat we nodig hadden, daar zijn we blij mee.”