Frankrijk versloeg Portugal na strafschoppen in QF – DW – 07/05/2024

De Portugese Joao Felix miste vrijdagavond wat de beslissende treffer bleek te zijn in het Volksparkstadion in Hamburg, waardoor Frankrijk naar de halve finales van Euro 2024 ging.

De treffer van Joao Felix op de paal was de enige misser in de shootout, want Frankrijk won met 5-3 na strafschoppen na een 0-0 gelijkspel na verlenging.

Theo Hernandez scoorde de vijfde strafschop van Frankrijk en bezegelde de overwinning; het 10e en laatste schot van Portugal was niet nodig.

Ronaldo scoort penalty, Frankrijk overleeft shootout zonder Mbappé

De Portugese veteraan Cristiano Ronaldo speelde alle 120 minuten en scoorde zijn penalty.

Zijn poging om het sprookje van Euro 2016 te herhalen heeft echter een averechts effect gehad, waarbij de 39-jarige liet doorschemeren dat dit zijn laatste grote internationale toernooi zou kunnen zijn.

Frankrijk overleefde de shootout ondertussen zonder hun ster en aanvoerder Kylian Mbappe, die na 105 minuten spelen werd gewisseld.

De Portugese Cristiano Ronaldo wordt behandeld vóór een strafschoppenserie in Hamburg, Duitsland op 5 juli 2024.
Dit zou de laatste keer kunnen zijn dat we de 39-jarige Ronaldo in een Portugal-shirt zien op een groot internationaal toernooiAfbeelding: Kieran McManus/Shutterstock/IMAGO

Maignan was vooral in de tweede helft bezig met het Franse doel

De wedstrijd was na 90 minuten doelpuntloos, ondanks een sterke start van de tweede helft voor Portugal en een scherpe redding tegen de Franse ster Kylian Mbappe in de laatste momenten van de reguliere speeltijd.

De Franse keeper Mike Maignan had vóór de shootout waarschijnlijk meer te doen dan zijn Portugese tegenhanger Diogo Costa, niet in de laatste plaats een paar grote reddingen in slechts enkele minuten om Bruno Fernandez en vervolgens Vitinho rond het uur te ontzeggen.

“Het was niet gemakkelijk”, zei Franse doelman Mike Maignan na de overwinning. “We speelden niet altijd even geweldig, het was een ingewikkelde wedstrijd. Verdedigend speelden we goed.”

“We kwamen tot de strafschoppenserie en we aarzelden niet. We kunnen trots op onszelf zijn”, zei Maignan.

Frankrijk-aanvaller #11 Ousmane Dembélé (L) daagt Portugal-aanvaller #11 uit.  17 Rafael Leao tijdens de UEFA Euro 2024 kwartfinale voetbalwedstrijd tussen Portugal en Frankrijk in het Volksparkstadion in Hamburg op 5 juli 2024.
De wedstrijd was spannend en begon in de tweede helftAfbeelding: JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images

Frankrijk neemt het komende dinsdag 9 juli op tegen Spanje in de eerste halve finale. Spanje deed de hoop van gastland Duitsland eerder in de kwartfinales op vrijdag in Stuttgart de das om, door na verlenging met 2-1 te winnen.