Foto’s: Qatar naar finale AFC Asian Cup met 3-2 overwinning op Iran | Voetbal

Vanaf de ademloze eerste minuut van de wedstrijd gingen Qatar en Iran regelrecht op elkaar af als ze balbezit hadden en zorgden voor een genot om naar te kijken.

Iran opende de score in de derde minuut met Sardar Azmoun neemt een briljante omhaal, waardoor de Qatarese doelman en verdediging als toeschouwers achterblijven.

Jassam Gaber maakte in de 17e minuut gelijk en Akram Afif bezorgde Qatar minuten voor rust een 2-1 voorsprong, waardoor het thuispubliek in razernij raakte.

De Iraniër Alireza Jahanbakhsh maakte gelijk voor Iran met een strafschop, nadat Ahmed Fathy uit Qatar werd bestraft voor handbal.

Lokale held Almoez Ali herstelde de voorsprong van Qatar in de 82e minuut en zorgde voor een adembenemende finale toen Iran alles wat ze hadden naar Qatar gooide.

Iran raakte de paal en won een groot aantal corners – waarbij de doelman naar voren werd gestuurd in een wanhopige zoektocht naar de gelijkmaker – maar Qatar hield stand en verzekerde zich van een plaats in de finale, waar ze Jordan zullen ontmoeten.