Europees voetbalnieuws: Er heerst controverse over Vinny’s terugkeer naar Valencia

Er is weer een weekend vol Europese voetbalactie aan de gang, en er was geen gebrek aan drama, vooral in Spanje. Er was meer scheidsrechtersdrama bij Real Madrid, er waren protesten in Valencia en er waren wraakacties voor Vinícius Júnior.

Elders op het continent zorgde Luis Enrique voor veel onrust in de zwanenzang van Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain, terwijl Bayern München een nieuwe stap zette om Bayer Leverkusen tot kampioen van de Bundesliga te kronen. Laten we beginnen met alle actie.

– Streaming op ESPN+: FA Cup, LaLiga, Bundesliga en meer (alleen VS)

ZATERDAG BEOORDELING

Lead: Vinnie’s chaotische terugkeer naar de Mestalla

Het 2-2-gelijkspel van Real Madrid in Valencia zaterdag had moeten gaan over Vinicius, die tweemaal scoorde in het stadion waar hij vorig seizoen racistisch werd uitgescholden. In plaats daarvan waren de spelers van Madrid in een chaotische finish woedend op scheidsrechter Jesus Gil Manzano, die op het fluitsignaal blies toen Jude Bellingham de bal in het net kopte voor wat de winnaar in Mestalla zou zijn geweest. Bellingham werd daarna zelfs weggestuurd wegens afwijkende meningen. Coach Carlo Ancelotti noemde het “ongekend”.

De ontevredenheid van Real Madrid over de scheidsrechters heeft mogelijk een nieuw dieptepunt bereikt.

Daarvoor was de ster Vinicius. Dit waren niet de mooiste twee doelpunten die hij ooit heeft gescoord, verre van dat, maar ze behoorden misschien wel tot zijn belangrijkste. Madrid stond al na een half uur al vroeg met 2-0 achter dankzij twee verdedigende fouten – één van Vinicius zelf – maar met nog zoveel tijd te gaan was het vooruitzicht op een comeback nooit ver weg.

Die comeback begon met Vinicius, met nog 49 minuten en 50 seconden gespeeld en nog 10 seconden te gaan in de helft. De Braziliaanse international werd elke keer uitgejouwd als hij de bal aanraakte, maar toen de voorzet van Dani Carvajal in het strafschopgebied werd weggewerkt, kreeg Rodrygo de geringste aanraking en was Vinicius daar om de bal te redden met zijn scheenbeen. Hij pakte de bal op, rende terug naar de middencirkel, draaide zich om en hief uitdagend één gebalde vuist naar de menigte.

Gezien de omstandigheden was het een relatief ingetogen feest. Wat volgde na het tweede doelpunt was een ander verhaal. Het was opnieuw een close-range finish, waarbij Vinicius in de 76e minuut de stand op 2-2 bracht. Deze keer bedekte hij zijn oren, genietend van het boegeroep van de menigte, en wees naar zijn naam op de achterkant van zijn shirt.

Er was tijd voor Valencia om in de 90e minuut een strafschop te krijgen, die werd afgekeurd na een langdurige VAR-beoordeling, vóór het moment van controverse. Real Madrid, dat aandringt op een winnaar, neemt een hoekschop. Toen de bal werd getrapt, blies scheidsrechter Gil Manzano op zijn fluitje, maar aarzelde. Toen het uiteindelijk ontplofte, was het te laat. Brahim Díaz had de bal al voor Bellingham gepasseerd om te scoren.

Toen Gil Manzano aangaf dat de wedstrijd voorbij was en niet dat er een doelpunt was gescoord, werd hij verbijsterd omringd door Real Madrid-spelers. Ze speelden een wedstrijd die ze hadden kunnen verliezen, maar uiteindelijk wonnen. Hun enige troost: een voorsprong van zeven punten aan de top van de La Liga, terwijl rivalen Girona en Barcelona zondag spelen.

‘We zullen naar de tafel kijken en lekker slapen,’ hield Ancelotti vol. — Alex Kirkland

Zaterdag wordt er gesproken over competities

De wissel van Mbappé overschaduwde de clash tussen PSG en Monaco

Laat u niet misleiden door de uitslag van vrijdag. De wedstrijd tussen het op de derde plaats geplaatste AS Monaco en koploper Paris Saint-Germain eindigde doelpuntloos, maar het was een van de beste 0-0-gelijkspel die we dit seizoen in Europa hebben gezien. Het was intens, er werden kansen gecreëerd, de tactische strijd tussen Luis Enrique en Adi Hütter was boeiend en uiteindelijk was het gelijkspel, zoals de Spaanse manager zei, waarschijnlijk eerlijk, ook al had Gianluigi Donnarumma het drukst van de twee keepers.

Het grootste gespreksonderwerp – en waar iedereen het over heeft – is echter de wissel van Mbappé na slechts 45 minuten. In zeven jaar Parijs was dit nog nooit eerder gebeurd. Sommigen vroegen zich af of de WK-winnaar van 2018 misschien geblesseerd was, maar nee, het was de beslissing van de coach, die hij na de wedstrijd vrij duidelijk maakte.

“Vroeg of laat zullen we zonder Mbappé spelen, dus ik ben op zoek naar de beste optie voor het team”, aldus Luis Enrique. ‘Soms heb ik gelijk, soms heb ik ongelijk. Wij moeten eraan wennen [playing without Mbappé]. Ik zal doen wat het beste is voor mijn team. Ik wil geen controverse creëren, het is mijn beslissing.”

Ook al speelde Mbappé niet goed tegen zijn voormalige club, hij is nog steeds veruit de beste en meest vastberaden speler van PSG, dus zijn verwijdering was een groot probleem. Het soort telefoontje zorgt onvermijdelijk voor controverse.

Nog controversiëler was de beslissing van Mbappé om na zijn wissel niet op de bank te gaan zitten, maar naast zijn moeder op de tribune te gaan zitten. Het was die avond niet de juiste houding voor de kapitein, ook al was zijn teleurstelling begrijpelijk.

Zaterdagochtend hadden de twee mannen een lang gesprek op het trainingsveld. Ze klaarden de lucht en Luis Enrique vertelde zijn nummer 7 dat er niets persoonlijks aan de hand was en dat het geen straf was nadat Mbappé besloot de club te verlaten.

Mbappé hoeft hem niet te vertrouwen. Wij ook niet. –Julien Laurens

Bayern maakte de weg vrij voor Leverkusen naar de titel

Terwijl Bayer Leverkusen nog weken verwijderd is van het wiskundig winnen van het Duitse kampioenschap, zou de ploeg van Xabi Alonso een grote stap kunnen zetten richting de Bundesliga-titel dankzij het gelijkspel van Bayern München tegen SC Freiburg op vrijdag.

De laatste tegenslag voor Thomas Tuchel en zijn spelers deed denken aan eerdere gevallen van puntenverlies, omdat Bayern niet in staat leek hun lange periodes van balbezit om te zetten in doelpuntenkansen. In plaats daarvan legde gastheer Freiburg enkele defensieve zwakheden van de Beieren bloot, met name hun neiging om zich over het veld uit te strekken. Freiburg gebruikte snelle zijwaartse passes om halve ruimtes te openen en speelde vervolgens explosief door de gaten om kansen te creëren voor Lucas Höler en zijn teamgenoten.

spelen

1:12

Dier concentreerde zich op voetbal nadat zijn contract bij Bayern München definitief werd

Eric Dier zegt dat hij zich kan concentreren op zijn voetbal en het team nu zijn huurperiode van zes maanden bij Tottenham definitief is geworden.

Na slechts twaalf minuten te hebben gekregen, kon Bayern de score niet onmiddellijk omdraaien, omdat hij een hoekschop nodig had om gelijk te maken, die kwam met dank aan Mathys Tell. De jonge Franse aanvaller en Jamal Musiala waren de enige felle lichten in een verder teleurstellend Bayern-team. Musiala scoorde ook om de bezoekers in de 75e minuut een 2-1 voorsprong te bezorgen, een doelpunt dat de recordkampioen ondanks een slechte prestatie hoop gaf op drie punten in het Europa-Park Stadion in Freiburg.

Deze keer niet. Höler drukte de stempel op zijn goede serie door drie minuten voor blessuretijd de beslissende gelijkmaker te scoren bij 2-2, toen Bayern een nogal povere redding maakte uit een inworp.

Tuchel kwam na de wedstrijd onder vuur te liggen vanwege zijn beslissing om Musiala en Thomas Müller van het veld te sturen, kort nadat zijn team de leiding had genomen. Zijn beslissing mislukte, waardoor Bayern tien punten achterstand kreeg op Leverkusen, dat zondag naar FC Köln afreist. –Constantin Eckner

Amerikanen in het buitenland: niet de beste zaterdag

Laten we beginnen met het beste nieuws: Josh Sargent scoorde het enige doelpunt in de 1-0 overwinning van Norwich City op Sunderland in het Engelse kampioenschap. Na dit seizoen 22 wedstrijden te hebben gemist vanwege een enkelblessure, heeft de 24-jarige nu 11 doelpunten in 15 competitiewedstrijden en scoort hij in 88,9 minuten met een doelpuntenaantal.

goed nieuws: Antonee Robinson hij speelde de volle 90 minuten in de 3-0 overwinning van Fulham op Brighton & Hove Albion. Het is de eerste nul die de Cottagers houden sinds een doelpuntloos gelijkspel tegen Everton op 30 januari.

Niet zo goed nieuws: Chris Richards speelde de hele 3-1 nederlaag van Crystal Palace tegen Tottenham Hotspur. Kevin Paredes hij begon op de linkervleugel en vertegenwoordigde 81 minuten van de 3-2 nederlaag van VfL Wolfsburg tegen VfB Stuttgart. Brenden Aaronson kwam van de bank voor een cameo van 21 minuten toen Union Berlin thuis met 2-0 onderuit ging tegen Borussia Dortmund.

Niet zo geweldig nieuws: Joe Scally kwam niet van de bank toen Borussia Mönchengladbach met 1-1 gelijk speelde in Mainz, maar dat is minder zorgelijk gezien het zijn eerste optreden is. Dit is de eerste keer dat hij het hele seizoen niet voor de Foals heeft gespeeld.

En het slechtste nieuws komt van Nottingham Forest, dat in blessuretijd verloor van Liverpool. Voor de vijfde wedstrijd op rij Matt Turner was een ongebruikte vervanger, terwijl Giovanni Reyna – die slechts 39 minuten heeft gespeeld sinds zijn overstap van Dortmund in januari – maakte geen deel uit van de selectie van Forest op de speeldag herstelt van een gemelde kleine beroerte. –Austin Lindberg

Nieuws van de dag

• Een groot deel van de Chelsea-fans reageerde zaterdag hun woede af op de Amerikaanse eigenaren en manager Mauricio Pochettino van de club, toen de worstelende Blues op een 2-2 gelijkspel werden gehouden tegen het door blessures uitgeputte Brentford. Eerst waren er gezangen van “Roman Abramovich, Roman Abramovich”, terwijl fans hun succes onder de voormalige Russische eigenaar van de club probeerden te vergelijken met hun huidige middenpositie. Toen volgde een rauw gezang over Todd Boehly, het meest prominente gezicht van Chelsea’s nieuwe eigenaar, een andere gevierde ex-manager Jose Mourinho, die drie landstitels won op Stamford Bridge, en ten slotte een tirade over Pochettino, de voormalige manager van Tottenham Hotspur die werd aangesteld als hoofdcoachclub uit West-Londen in mei.

• Paris Saint-Germain-aanvaller Kylian Mbappé had zaterdag een ontmoeting met manager Luis Enrique in het trainingscentrum van de club om de spanningen aan te pakken die voortkwamen uit de Spaanse coach die zijn sterspeler in recente wedstrijden verving, vertelden bronnen aan ESPN. Mbappé werd van het veld gestuurd na de eerste helft van het 0-0-gelijkspel van vrijdag tegen Monaco, nadat hij een week eerder na 65 minuten van het gelijkspel van PSG tegen Rennes van het veld werd gestuurd. Bronnen vertelden ESPN dat de 25-jarige Mbappé niet blij was dat hij van het veld werd gestuurd en vroegen om met Luis Enrique te spreken om het probleem op te lossen. De coach vertelde hem dat het niets persoonlijks was en niet als vergelding voor het gerapporteerde besluit van de aanvaller om PSG te verlaten.

• Juventus-manager Max Allegri zei dat hij medelijden had met Paul Pogba op menselijk en voetbalvlak nadat de Franse middenvelder donderdag door de Italiaanse autoriteiten een dopingverbod van vier jaar kreeg opgelegd. Ik heb hem twee dagen geleden een bericht geschreven, zei Allegri. “Op menselijk vlak spijt het me heel erg, maar ook vanuit voetbaltechnisch oogpunt. De sport verliest een uitstekende en moeilijk te vinden speler die ik met veel plezier heb mogen coachen. Bovendien is Paul ook een heel goede speler. goed mens.”

En tot slot, op zaterdag…

Kijk maar eens wat dat betekent… We hebben de uitdrukking allemaal gehoord, maar het is zo cliché geworden dat de betekenis vaak verwatert. Niet hier.

Voor fans van de Cleveland Browns of Charlotte Hornets of Minnesota North Stars: je weet wat het betekent als de Baltimore Ravens of New Orleans Pelicans of Dallas Stars naar de stad komen. Dat is hoe AFC Wimbledon-fans zich voelen als ze het opnemen tegen MK Dons.

Dat komt omdat Wimbledon FC, opgericht in 1889, in 2004 vanuit het zuidwesten van Londen vertrok naar Milton Keynes, 72 kilometer ten noordwesten van de Engelse hoofdstad, om MK Dons te worden. Na dat besluit werd AFC Wimbledon opgericht, dat in 2011 toetrad tot de Football League.

Je kunt dus begrijpen waarom de winnaar van de 94e minuut van Ronan Curtis, die de hoop van de Dons op promotie naar League One bezegelde, zo wild werd gevierd door de Wimbledon-fans op Plough Lane. –Lindbergh