Euro 2024: Eriksen scoort eerste 3 jaar na een hartstilstand

Christian Eriksen scoorde zondag voor Denemarken in hun EK-opener tegen Slovenië, drie jaar nadat hij op het veld tijdens het eindtoernooi van 2021 een hartstilstand kreeg.

Eriksen (32) opende in Stuttgart in de 17e minuut de score voor de Denen nadat hij de pass van Jonas Wind in het strafschopgebied had ontvangen.

Gedurende het grootste deel van de wedstrijd leek het erop dat het doelpunt van Eriksen de beslissende zou zijn voor Denemarken, maar het afgeweken schot van Erik Janža in de 77e minuut bezorgde Slovenië een gelijkspel.

“Nou, het was leuk [to score]het kwam op een goed moment”, aldus Eriksen.

“We hadden het over een doelpunt uit een spelhervatting en dat deden we, en helaas deden de anderen dat ook, maar we scoorden en begonnen goed.

“Het was geweldig met zoveel Deense fans.”

In 2021 zakte Eriksen in de 43e minuut van een 0-0 gelijkspel tegen Finland in. Finland won uiteindelijk met 1-0 en Eriksen werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

De directeur van de Deense voetbalbond, Peter Moeller, zei destijds dat Eriksen een hartmassage kreeg terwijl hij op het veld werd behandeld.

“Hij draaide zich om en kreeg hulp en reanimatie op het veld”, vertelde Moeller aan de Deense publieke omroep DR. “Gelukkig was hij wakker toen hij het stadion verliet.”

Eriksen was een speler van Inter Milan op het moment van zijn hartstilstand. Hij werd in 2022 gecontracteerd door Premier League-club Brentford, voordat hij later dat jaar voor drie jaar bij Manchester United kwam.

Het doelpunt kwam 1.100 dagen nadat Eriksen moest worden gereanimeerd na een hartstilstand op het veld tijdens de Deense Euro 2020-wedstrijd tegen Finland in Kopenhagen.