Ethiopische Lamecha Girma naar ziekenhuis gebracht na gruwelijke val tijdens torenspits van 3.000 meter | Olympische Spelen in Parijs 2024

De Ethiopische atlete Lamecha Girma kwam weer bij bewustzijn en kon weer spreken na een pijnlijke val in de Olympische finale van de 3.000 meter in Parijs woensdagavond.

De wereldrecordhouder kwam met zijn hoofd op de baan terecht nadat hij in de laatste ronde van de race zijn knie tegen de barrière had doorgesneden. Vervolgens bleef hij roerloos liggen voordat de dokters hem in een nekbrace plaatsten en hem op een brancard legden.

De 23-jarige, die zilver won op de Spelen van Tokio en de laatste twee wereldkampioenschappen, werd vervolgens voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Zijn team bevestigde later aan L’Equipe dat hij bij bewustzijn was en kon praten.

In een verklaring van de organisatoren van Parijs 2024 stond: “Na zijn val op de 3.000 meter hoge torenspits kreeg Lamecha Girma onmiddellijke zorg van medische teams ter plaatse. Onze gedachten zijn bij hem en we sturen hem onze beste wensen voor een spoedig herstel. Paris 2024 staat in nauw contact met het Ethiopische NOC om op de hoogte te blijven van de situatie.”

De Marokkaanse Soufiane El Bakkali werd de eerste man die met succes zijn Olympische torenspitstitel verdedigde sinds de Finse Volmari Iso-Hollo op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

De Amerikaan Kenneth Rooks won zilver, terwijl de Keniaan Abraham Kibiwot brons won.

Elders, bij de medailles die woensdagavond werden beslist, won de Jamaicaan Roy Stona verrassend goud bij het discuswerpen voor mannen met een Olympisch record op 70 meter, waarmee hij de Litouwse wereldrecordhouder Mykolas Alekna slechts drie centimeter voorsprong op zilver gaf.

De Australische Nina Kennedy won het polsstokspringen voor de Amerikaanse Katie Moon na een sprong van 4,90 meter.

100m-kampioen Noah Lyles is door naar de 200m-finale waar hij hoopt Usain Bolt te evenaren en de sprintdubbel te voltooien. Foto: Dean Lewins/AAP

Noah Lyles kwam ondertussen een stap dichter bij zijn droom om een ​​individuele Olympische sprintdubbel te behalen in Parijs, nadat hij zijn plaats in de finale van de 200 meter had veiliggesteld.

De Amerikaan won zondagavond 100 miljoen goud met een verschil van vijfduizendste van een seconde en moest in de tweede halve finale in de top twee eindigen om automatisch zijn plaats in de krachtmeting van donderdagavond te boeken.

Lyles kruiste zijn vingers en stak zijn tong uit terwijl de camera op het grote scherm naar hem sneed.

Net als in die finale van de 100 meter kende Lyles de langzaamste start in het achtmansveld, maar hij maakte dat goed toen hij in 20,08 seconden over de streep kwam en als tweede eindigde achter Letsile Tebogo uit Botswana in 19,96.

sla de nieuwsbriefpromotie over

De tijd van Lyles was nog steeds goed genoeg voor de derde snelste van de halve finalisten achter Tebog, de enige man die een tijd onder de 20 neerzette in de halve finales.

Amber Anning heeft vrijdag haar plaats in de finale van de 400 meter voor dames geboekt nadat ze in de laatste van drie halve finales een persoonlijk record van 49,47 had neergezet.

De 23-jarige, die Groot-Brittannië al naar brons bracht op de 4x400m estafette, vocht tegen Natalia Kaczmarek tot aan de finish en finishte tweehonderdste van een seconde achter haar Poolse uitdager.

Anning zei: “Ik ben extatisch. De eerste Olympische Spelen en de eerste Olympische finale, ik ben erg blij dat ik het PB mag leiden, dit betekent veel voor mij. Net als iedereen was het mijn doel om de finale te bereiken en wat er ook gebeurt, gebeurt. Ik heb zin in vrijdag.

“Ik heb het gevoel dat ik nog zoveel in de tank heb. Het gaat erom terug te komen en goed te herstellen, met mijn coach te praten en te kijken wat we in de finale kunnen neerzetten.”

Er was goed nieuws voor de Ierse Rhasidat Adeleke toen ze van de eerste helft naar de tweede helft ging, maar GB’s Victoria Ohuruogu en Laviai Nielsen slaagden er niet in vooruitgang te boeken.

De Groot-Brittannië’s Tade Ojora nam deel aan twee halve finales op de 110 meter voor mannen, maar kwam niet verder nadat hij als zevende eindigde.