Dimitrov trotseert de vroege woede van Rublev en wint in vijf sets

Grigor Dimitrov viert het winnen van het punt

Grigor Dimitrov bereikte de halve finales van de US Open 2019 [Getty Images]

Grigor Dimitrov bereikte voor het eerst sinds 2019 de kwartfinales van de US Open met een overwinning van vijf sets op Andrej Roebljov, wiens woedende uitbarstingen een spannende wedstrijd in New York dreigden te bederven.

De Bulgaarse Dimitrov won de eerste twee sets voordat hij een comebackpoging van zijn Russische tegenstander overleefde en een 6-3 7-6 (7-3) 1-6 3-6 6-3 overwinning bezegelde.

Het negende reekshoofd, dat vijf jaar geleden de halve finale bereikte op Flushing Meadows, zal het in de finale opnemen tegen Frances Tiafoe of Alexei Popyrin.

“Ik denk dat hij na de eerste paar sets geweldig begon te spelen”, zei Dimitrov.

‘Ik kon niet veel meer doen. Ik had het gevoel dat ik de teugels een beetje moest trekken en op de kans moest wachten.

“Ik denk dat dat het grote verschil was vandaag, en daarna heb ik met de wedstrijd meegelopen, maar het was een hele, hele uitdaging.”

De overwinning is slechts een beloning voor de kalme kalmte van de 33-jarige, aangezien de capriolen van Roebljov opnieuw centraal stonden in de beginfase van de wedstrijd.

Hij had al na vijf wedstrijden in de wedstrijd medische hulp nodig nadat hij met zijn racket op zijn hand had geslagen en schreeuwde en babbelde vaak van woede tijdens hun ontmoeting in de vierde ronde.

Hij gedroeg zich eerder dit jaar op dezelfde manier op de French Open en Wimbledon, terwijl hij tijdens de Dubai Tennis Championships in maart werd gediskwalificeerd wegens onsportief gedrag nadat hij tegen een grensrechter had geschreeuwd.

Elders kwam de Amerikaan Taylor Fritz terug van een achterstand en versloeg het achtste reekshoofd Casper Ruud uit Noorwegen met 3-6 6-4 6-3 6-2.

Het twaalfde reekshoofd neemt het in de kwartfinales op tegen Alexander Zverev, nadat de Duitser de Amerikaan Brandon Nakashima met 3-6, 6-1, 6-2, 6-2 versloeg.

Dimitrov houdt stand ondanks de uitbarstingen van Roebljov

Andrej Roebljov

Andrej Roebljov verloor herhaaldelijk zijn geduld in de openingssets [Getty Images]

Nog maar een paar wedstrijden later kookten de frustraties van de 26-jarige Roebljov al over, en de eerste tekenen van zijn gespannen woede waren zichtbaar toen Dimitrov brak voor een 3-1-voorsprong.

In de volgende game sloeg het zesde reekshoofd zijn racket op zijn schoenen en trok bloed uit zijn hand na een fout voordat zijn tegenstander zijn break consolideerde.

Rublev belde een trainer omdat hij de neiging had om aan zijn linkerhand te bloeden bij het wisselen van speelhelft en, nog steeds geplaagd door de zelfblessure, slaagde hij er in de volgende game niet in om drie breakpunten om te zetten.

En toen Dimitrov de eerste set uitserveerde, schreeuwde de Rus tegen de grond, en het publiek in het Arthur Ashe Stadion werd tot zwijgen gebracht door zijn laatste uitbarsting.

De tweede set leek een rustiger Rublev te brengen. In de eerste game stond hij op drie breekpunten met zijn rug tegen de muur, maar bleef gefocust terwijl hij vocht om vast te houden.

Maar nadat hij zelf twee breakpoints had gemist in de vierde game, miste hij wat een sitter van een volley voor de leiding had moeten zijn en begon woedend te brullen, waarbij het volume luider werd onder het gesloten dak van het stadion.

Ondanks zijn irritatie speelde Rublev goed en kreeg uiteindelijk de rust waar hij naar zocht met 5-3, toen de door fouten geteisterde Dimitrov onder meedogenloze druk bezweek met meerdere dubbele fouten.

Maar Rublev bleef vol ongeloof lachen om zijn eigen fouten toen hij een 30-0 voorsprong liet slinken toen hij voor de set serveerde en zijn tegenstander onmiddellijk terug liet breken.

Er volgden nog meer fouten in de tiebreak, waarbij de Rus een 3-1 voorsprong verspeelde toen zes opeenvolgende punten op Dimitrov afkwamen om de set voor de Bulgaar af te ronden.

Op dat moment leek de mentaliteit van Rublev te veranderen, en in de derde set begon Dimitrov te verwelken en bevond hij zich in een dubbele break terwijl zijn veel rustiger tegenstander probeerde terug te komen.

En hoewel Dimitrov in de vierde set meer tegenstand bood, ging het al snel dezelfde kant op toen Rublev een beslisser afdwong.

In de vijfde set keerde de situatie echter om, toen Dimitrov een ander niveau vond.

Hij bezegelde de deal door de wedstrijd uit te serveren aan de liefde, een Rublev-backhand die het net vond en Dimitrov zijn achtste Grand Slam-kwartfinale opleverde.

Zverev komt bijeen om Nakashima te verslaan

Alexander Zverev zwaait naar de menigte

Alexander Zverev bereikte de finale van de US Open 2020 en door het bereiken van de French Open 2024 [Getty Images]

Zverev zette zijn zoektocht naar een eerste Grand Slam-titel voort door Nakashima in twee sets te verslaan.

De 27-jarige reageerde op indrukwekkende wijze op het verlies van de eerste set terwijl hij door de volgende drie ging.

Nakashima nam laat in de eerste set een cruciale break en spaarde vier breakpunten tijdens het uitserveren.

Maar Zverev, het vierde reekshoofd, sloeg onmiddellijk terug in de tweede, stond snel met 5-0 voor en hield dat momentum vast tot het einde van de wedstrijd.

Hij sloeg 51 winnaars en bood Nakashima geen enkel breakpunt in de laatste drie sets.

“Ik was extreem defensief aan het begin van de wedstrijd en Brandon speelde een geweldige eerste set”, zei Zverev.

“Ik wist dat ik mijn spel moest opvoeren en agressiever moest spelen.”