De Amerikaanse Katie Ledecky schrijft Olympische geschiedenis met goud op de 1500 meter vrije slag | Olympische Spelen in Parijs 2024

Katie Ledecky werd de eerste zwemster die op vier verschillende Olympische Spelen gouden medailles won, nadat ze woensdagavond de titel op de 1500 meter vrije slag voor vrouwen behield met opnieuw een indrukwekkende prestatie.

De 27-jarige Amerikaan, algemeen beschouwd als de grootste afstandszwemmer aller tijden, zette de eerste in 15 minuten en 30,02 seconden, een Olympisch record, voor een rauwe menigte in een buitenwijk van Parijs. De Franse Anastasia Kirpičnikova won het zilver (15:40.35), terwijl de Duitse Isabel Gose derde werd (15:41.16). De enige andere zwemmer die 16 minuten pauzeerde, was de Italiaanse Simona Quadarella (15:44.05), die in een strak duel om brons vervaagde.

“Ik heb echt plezier gehad”, zei Ledecky achteraf. “Ik voelde me heel goed. Ik probeerde gewoon de hele tijd kalm te blijven. Houd mijn slag vast, houd mijn tijd vast, elke 50 [meters] en een tijd zwemmen waar ik heel tevreden mee kon zijn. Ik ben echt trots op dat zwemmen.”

De vraag bij de start van de race was niet of Ledecky zou winnen – de inwoner van Maryland is ongeslagen op afstand in haar professionele carrière – maar in hoeverre. Ze won de voorbereidende race van dinsdag met meer dan een halve ronde voorsprong op de Italiaanse Simone Quadarella, na een nog ongelooflijkere prestatie tijdens de races van vorige maand in de VS, waar ze met 20 seconden won van haar naaste rivaal.

Met haar achtste Olympische titel in haar carrière komt ze op hetzelfde niveau als het record van de Amerikaanse Jenny Thompson voor de meeste zwemgouden dames. Ledecky heeft meer kansen op medailles op de 4x200m vrije slag estafette op donderdag en de 800m vrije slag in het weekend. Het goud van woensdag was ook haar twaalfde Olympische medaille in welke kleur dan ook, waarmee ze voor altijd gelijk was aan Thompson, Dara Torres en Natalie Coughlin van een zwemmer uit welk land dan ook. Ze behaalde al het cijfer voor de meeste individuele medailles van een vrouw.

Ledecky heeft zes keer het wereldrecord op de afstand verbroken, waar ze nu de twintig snelste tijden uit de geschiedenis op haar naam heeft staan. Haar beste tijd is ruim 18 seconden beter dan die van de volgende snelste vrouw, de Deense Lotte Friis. Over het geheel genomen verbeterde ze het vorige record van de Amerikaanse Kate Ziegler in 2007 met ruim 22 seconden.

Ledecky’s medaillerecord aller tijden zou zelfs nog hoger zijn geweest als de 1.500 meter vrije dames drie jaar geleden aan het Olympische programma was toegevoegd, toen de Amerikaan bij het debuut van het evenement in Tokio met meer dan vier seconden won. Ze is nu back-to-back Olympisch kampioen in het evenement en verbreedt haar eigen record voor een vrouw met een zevende individueel goud.

Eerder op woensdagavond won Torri Huske uit de Verenigde Staten haar derde medaille op de Spelen van Parijs met zilver op de 100 meter vrije slag achter de Zweedse Sarah Sjöström, die op 30-jarige leeftijd de tweede oudste vrouw werd die individueel Olympisch goud won bij het zwemmen, na Inge de Bruijn. uit Nederland 2004.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Huske heeft op deze Olympische Spelen al goud gewonnen op de 100 meter vlinderslag en zilver op de 4×100 meter vrije slag.