Creighton behaalde een winning streak van veertien wedstrijden op nummer 1. 1 UConn

OMAHA, geb. — Creighton ging aan de wedstrijd tegen UConn meedoen nadat hij alle zes eerdere ontmoetingen met de best gerangschikte teams had verloren en nooit dichterbij was gekomen dan 10 punten.

De nr. 15 Bluejays braken uiteindelijk door in hun zevende poging, bouwden een voorsprong van dubbele cijfers op in de eerste helft en versloegen de Huskies dinsdagavond met 85-66.

“Dit is een historische wedstrijd voor ons programma”, zei Creighton-coach Greg McDermott. “Ik zei tegen het team in de kleedkamer: dit is echt het resultaat van veel inspanningen van veel mensen gedurende een lange periode om die jongens de kans te geven dit uniform te dragen en voor het publiek te spelen. konden vanavond vooraan spelen.

“We hebben een heel goede wedstrijd gespeeld en een ongelooflijk team verslagen, een team dat een legitieme kans heeft om het staatskampioenschap te winnen. Maar we zijn ook behoorlijk goed.”

Creighton (20-7, 10-6 Big East) leidde met 23 punten met nog 10 minuten te gaan, maar verlaagde de voorsprong naar 10 voordat hij de verdedigende staatskampioen puntloos hield op vijf opeenvolgende balbezit, waardoor de buffer opnieuw werd opgebouwd en de studenten werden gedwongen hun stoelen te verlaten om bereid je voor om de baan te bestormen – wat ze deden zodra de zoemer klonk.

UConn (24-3, 14-2) kende zijn winning streak van 14 wedstrijden – de langste actieve streak in Divisie I – drie dagen na het verslaan van de toenmalige nr. 4 Marquette met 28 punten verschil voor een van de meest indrukwekkende overwinningen van het seizoen – en een dag nadat hij in de AP-peiling werd verkozen tot eerste unanieme nummer 1 van het seizoen.

“Ik had het gevoel dat we zojuist een zoemerklopper tegenkwamen”, zei UConn-coach Dan Hurley.

Steven Ashworth scoorde 16 van zijn 20 punten in de eerste helft, Trey Alexander eindigde met 16 punten en Ryan Kalkbrenner voegde er 15 toe. De Bluejays maakten 14 van de 28 driepunters in hun op een na beste schietavond van buiten de boog van het seizoen. Creighton was slechts 6 van 26 op 3s in hun 62-48 nederlaag tegen UConn vorige maand.

“Toen ik naar de wedstrijd tussen Marquette en UConn keek, moet ik toegeven dat ik niet zo opgewonden en vaag was over onze kansen”, zei McDermott.

De omstandigheden leken goed voor de Bluejays. Ze kwamen aan de wedstrijd na een paar overwinningen van 22 punten, en na een winning streak van drie wedstrijden zei McDermott dat de aanvallende flow van zijn team net zo goed was als het hele seizoen, en dat het publiek aanwezig was.

De Huskies speelden hun derde wedstrijd in zeven dagen, en Hurley zei dat de lichaamstaal van zijn spelers niet goed was in een teamwedstrijd nadat de Bluejays de leiding hadden genomen en deze hadden opgebouwd.

“Ik denk dat we vanavond slecht hebben gecoacht, onze spelers hebben slecht gespeeld en ik heb slecht gecoacht”, zei Hurley. “Je bijeenkomsten zullen niet vol energie zijn als je niet meer dan twee maanden hebt verloren… We waren absoluut verrast. Dit was niet de wedstrijd die we hadden verwacht, we wisten dat dit een gevaarlijke wedstrijd was en een goede tegenstander en een van de betere teams van het land. Maar we hadden niet verwacht dat dit zou gebeuren.”

Het was de 19e nederlaag op rij van de Huskies tegen een gerangschikte tegenstander, en hun laatste overwinning kwam op nummer 19 in Memphis op 13 maart 2014.

Tristen Newton van UConn scoorde 17 van zijn 27 punten in de tweede helft, waaronder 10 tijdens een 18-5-spurt die de Huskies hielp om binnen 74-64 te komen.

De Huskies scoorden in het seizoen slechts 16 driepunters in hun ergste nederlaag sinds Houston hen met 84-45 versloeg in het AAC-toernooi op 15 maart 2019. Ze kwamen aan de wedstrijd dankzij drie opeenvolgende Big East-recordoverwinningen met minstens 25 punten.

De Bluejays maakten slechts twee van hun eerste negen schoten, stonden acht punten vroeg achter en lieten topscorer Baylor Scheierman in de eerste helft acht minuten op de bank zitten nadat hij twee fouten had gemaakt. Scheierman eindigde met 12 punten.

“Zelfs toen we een slechte start kenden, zag ik geen enkele angst of zorg op onze gezichten, we bleven gewoon spelen”, zei McDermott.

De Huskies hadden hun problemen. Donovan Clingan, hun centrum van 2 meter 2 en 280 pond, werd opgeroepen voor twee snelle fouten en speelde slechts 11 minuten in de helft, en UConn sloeg 2-uit-10 toen Creighton zijn ritme vond.

Een paar grote schoten van de reserven Francisco Farabello en Jasen Green zorgden voor een run van 18-2. Farabello maakte twee opeenvolgende driepunters en Green sloeg er één vanuit de hoek om de voorsprong van de Huskies uit te wissen.

Vervolgens sloeg Ashworth een 9-voeter en begon een persoonlijke reeks van 13 opeenvolgende punten voor de Bluejays, die 14 van hun laatste 19 schoten in de helft maakten en met een voorsprong van 43-29 de kleedkamer in gingen.

“Als je in je homegym zit, heb je een gevoel van zelfvertrouwen, en de fans speelden daar een grote rol in”, zei Ashworth. “Absoluut thuisvoordeel, en in die eerste helft zijn we wat opgewarmd.”

Creighton kwam dinsdag binnen met drie van de zes topscorers van de Big East – Scheierman, Alexander en Kalkbrenner – maar het was Ashworth die vertrok tegen het nummer 1 team van het land, met zijn 20 punten bijna een verdubbeling van zijn seizoensgemiddelde van 10,6.

De Bluejays – die nu in negen jaar op rij een top-10-team hebben verslagen en voor het negende jaar op rij twintig overwinningen hebben behaald – bezorgden McDermott ook op opmerkelijke wijze zijn 600e overwinning in zijn carrière.

“Allereerst ben ik oud, je moet er lang genoeg in zitten om genoeg wedstrijden te kunnen coachen om dat te kunnen doen. Ik heb op een aantal goede plekken gecoacht. Ik heb een aantal hele goede spelers voor me laten spelen”, aldus McDermott. zei dat hij de mijlpaal had bereikt. “Dit is iets dat ik nooit zal vergeten, vanwege de manier waarop het zich afspeelde en hoe goed het team was waarmee we speelden. Een van de beste mensenmassa’s die we hier ooit hebben gehad, maar zoals ik al eerder zei, er zijn veel jongens die speelden voor mij heeft het ons in een positie gebracht om veel wedstrijden te winnen omdat ze offers brengen.

“Niet iedereen wil het spel spelen zoals wij het spelen, onzelfzuchtig en onzelfzuchtig, maar we hebben hier een groep die er behoorlijk in geïnteresseerd is.”

ESPN Stats & Information en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit rapport.