Amerikaanse zwemmers hebben het opnieuw moeilijk op de Olympische Spelen in Parijs, maar Ledecky schittert: NPR

Katie Ledecky uit de Verenigde Staten poseert na het winnen van de finale van de 1500 meter vrije slag voor dames op de Olympische Zomerspelen 2024, woensdag 31 juli 2024, in Nanterre, Frankrijk.  Ze won donderdag zilver, wat haar medailleaantal op dertien bracht, meer dan welke andere vrouwelijke zwemster in de Olympische geschiedenis dan ook.  (AP-foto/Ashley Landis)

Katie Ledecky van Team USA poseert na het winnen van de 1500 meter vrije slag voor dames, afgelopen woensdag op de Olympische Zomerspelen van 2024 in Nanterre, Frankrijk. Ze won donderdag zilver, wat haar medailleaantal op dertien bracht, meer dan welke andere vrouwelijke zwemster in de Olympische geschiedenis dan ook.

Ashley Landis/AP

Onderschrift verbergen

Schakel bijschriften in

NANTERRE, Frankrijk – Amerikaanse zwemmers zijn er donderdag in geslaagd een gouden medaille mee naar huis te nemen op de Olympische Spelen in Parijs, terwijl jonge atleten uit Australië en Canada voorop liepen in de hoofdrace.

Het meest verbluffende moment van de avond kwam aan het einde, toen een Australisch team onder leiding van ster Ariern Titmuss de Verenigde Staten domineerde op de estafette van 4 bij 200 meter.

Australische vrouwen vestigen nieuw Olympisch record door goud te winnen.

De VS leidden de race nooit, maar de Amerikaanse ster Katie Ledecky, 27 jaar oud, hielp de race dichtbij te houden.

Het zilver maakte Ledecky tot de meest gedecoreerde zwemster in de Olympische geschiedenis: haar dertiende medaille.

Vrouwen strijden in een voorronde van de 4x200 meter vrije slag estafette op de Olympische Zomerspelen van 2024, donderdag 1 augustus 2024, in Nanterre, Frankrijk.  In de finale won Australië goud, de VS zilver.  (AP-foto/Martin Meissner)

De vrouwen strijden donderdag in de voorronde van de 4×200 meter vrije slag estafette op de Olympische Zomerspelen 2024 in Nanterre, Frankrijk. In de finale won Australië goud, de VS zilver.

Martin Meissner/AP

De Amerikaanse vrouwen wonnen zilver, terwijl China brons pakte.

“Opgewonden om goud te winnen voor Team USA”

Kate Douglas was donderdag de enige uitblinker voor de Verenigde Staten.

Ze reed het laatste stuk van de Olympische finale van de 200 meter schoolslag door en vestigde daarmee een nieuw Amerikaans record.

Kate Douglas, die donderdagavond goud won, wordt hier getoond na deelname aan de voorronde van de 200 meter schoolslag voor dames op de Olympische Zomerspelen 2024 in Nanterre, Frankrijk, woensdag 31 juli 2024.  Zijn overwinning bracht het aantal Amerikaanse gouden medailles op vier.  (AP-foto/Ashley Landis)

Kate Douglas, die donderdag goud won, is hier te zien na de voorrondes op de 200 meter schoolslag voor vrouwen op woensdag. Zijn overwinning bracht het aantal Amerikaanse gouden medailles op vier.

“Ik ben erg opgewonden om mezelf een individueel Olympisch kampioen te noemen”, zei Douglas na de race. “Ik ben erg opgewonden om goud te krijgen voor Team USA en, weet je, om dat medailleaantal te helpen tellen.”

Douglas, 22 jaar oud, is een van de rijzende sterren van een Amerikaans zwemteam dat het soms moeilijk heeft gehad in Parijs.

Ze hield de Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith met een fractie van een seconde achter. Het brons werd gewonnen door Tess Schouten uit Nederland.

Het was de laatste Olympische individuele race voor de 27-jarige Amerikaanse Lily King, een tweevoudig gouden medaillewinnares, die als laatste eindigde in het evenement.

Hij kondigde aan dat hij niet zou proberen terug te keren voor de Zomerspelen van Los Angeles in 2028.

“Vanavond denk ik erover na om Kate en die geweldige prestatie te vieren”, zei King.

“Ik was eigenlijk zo ver terug dat ik naar het einde ervan gluurde”, zei King lachend.

Summer Mackintosh uit Canada neemt deel aan de finale van de 200 meter vlinderslag voor dames op de Olympische Zomerspelen van 2024, donderdag 1 augustus 2024, in Nanterre, Frankrijk.  (AP-foto/Matthias Schrader)

De Canadese Summer Mackintosh won opnieuw goud op de Olympische Spelen in Parijs. Dit keer won ze donderdag de finale van de 200 meter vlinderslag voor dames.

Matthias Schrader/AP

Ook op donderdag won de Canadese ster Summer McIntosh – die in de Verenigde Staten traint – opnieuw goud in de finale van de 200 meter vlinderslag voor dames. De Amerikaan Regan Smith won zilver.

Hoewel de resultaten tot nu toe teleurstellend zijn, hebben de Amerikaanse zwemmers er vertrouwen in nadat ze vorige maand de nationale proeven in Indianapolis met hoge tempo’s en nieuwe records hadden verlaten.

Maar tot nu toe zijn ze, ondanks dat ze vaak persoonlijke records hebben neergezet, niet snel genoeg om te winnen van een groeiende klasse internationaal talent.

Deze Olympische Spelen zijn geen uitwassen geweest.

Amerikaanse zwemmers wonnen in totaal twintig medailles, waaronder vier gouden medailles. Maar tijdens een typische Zomerspelen wint het Amerikaanse team tien gouden medailles.

Gevraagd naar de prestaties van de VS na drie dagen competitie, zei Douglas dat het team er vertrouwen in heeft.

“We zijn trots op onszelf en trots op wat we hebben gedaan”, zei Douglas na zijn gouden medaille-winnende run. “We luisteren niet naar al het lawaai buiten, we blijven een beetje binnen.”

Chinese zwemmers pakken brons, twijfelachtig

Donderdag wonnen Chinese zwemmers die verwikkeld waren in een dopingschandaal twee bronzen medailles.

Zhang Yufei won brons op de 200 meter vlinderslag damesfinale.

Chinese atleten die in 2021 positief testten op prestatiebevorderende medicijnen, deelden donderdag ook een bronzen medaille in de estafettefinale van de 4 bij 200 meter vrije slag voor dames.

Gevraagd naar de controverse tijdens hun persconferentie na de race, ontkenden de Chinese zwemmers wangedrag en zeiden dat ze ten onrechte werden uitgekozen voor onderzoek.

Het World Anti-Doping Agency gaf toe dat positieve resultaten van drugstests geheim werden gehouden, wat leidde tot een schandaal dat nu een strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie omvat.