Amerikaans herenbasketbalteam verslaat Servië en opent Olympische Spelen in Parijs: NPR

Kevin Durant van Team United kijkt zondag naar een pass tegen de Serviër Vasilije Micic (links) tijdens de tweede helft van hun Olympische groepswedstrijd in het Pierre Maury Stade in Lille, Frankrijk.

Gregory Shamus/Getty Images

Onderschrift verbergen

Schakel bijschriften in

NPR is in Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Voor meer verslaggeving van Game Head Onze laatste update.

PARIJS – Het Amerikaanse nationale basketbalteam heeft de hoop van de spelers op een vijfde opeenvolgende Olympische gouden medaille zondag gewekt met een overwinning van 110-84 op Servië.

Drievoudig gouden medaillewinnaar Kevin Durant scoorde 23 punten (21 in de eerste helft) en keerde terug naar het veld met zijn eerste acht schoten van de wedstrijd. LeBron James voegde 21 punten, negen assists en zeven rebounds toe.

“Iedereen speelde zijn rol heel goed”, zei Durant. “Mijn rol was om binnen te komen en voor afstand en schoten te zorgen voor het team, en ik ben blij dat ik ze heb uitgeschakeld.”

Durant miste alle vijf oefenwedstrijden die hij voor Parijs speelde vanwege een kuitblessure. Hij hoopt geschiedenis te schrijven in Parijs, op zoek naar een record voor de vierde Olympische gouden medaille in het herenbasketbal.

De Amerikaanse coach Steve Kerr, die drie seizoenen bij Durant bij de Golden State Warriors doorbracht, haalde Durant van de bank in plaats van hem in de basisopstelling te gebruiken.

“Meer dan welke speler dan ook die ik heb gezien, merk je het niet als hij terugkomt van een lange afwezigheid”, zei Kerr. “Hij is zeer bekwaam en ziet eruit alsof hij in de vorm van het middenseizoen is, nadat hij al maanden geen echte basketbalwedstrijd heeft gespeeld.”

De wedstrijd tegen Nikola Jokic en Servië zou naar verwachting de belangrijkste test van de eerste ronde van het herenteam zijn. Jokic, drievoudig NBA MVP, scoorde twintig punten met vijf rebounds en acht assists. Bogdan Bogdanovic scoorde 14 punten.

“De hele aanpak was dat de kracht van ons team diepgang is”, zei Kerr over Jokic. ‘En we hebben drie mannen die hem kunnen bewaken. En dat was de aanpak: richt de jongens op hem en kruis je vingers, want hij is een briljante speler.”

Stephen Curry reageert na de wedstrijd van de VS tegen Servië.  Dit zijn zijn eerste Olympische Spelen en hij zegt dat hij van elke minuut probeert te genieten.

Stephen Curry reageert na de wedstrijd van de VS tegen Servië. Dit zijn zijn eerste Olympische Spelen en hij zegt dat hij van elke minuut probeert te genieten.

Thomas Coix/AFP via Getty Images

De wedstrijd markeerde de terugkeer naar de Olympische Spelen voor LeBron James na een onderbreking van twaalf jaar.

‘Het was geweldig,’ zei James. “Toen ik ons ​​volkslied hoorde, de fans hoorde juichen, was ik absoluut een beetje nerveus, mijn buik, er kwamen vlinders uit.”

James zei dat de wedstrijd de beste was die het team tot nu toe speelde.

‘Ik dacht dat ze ons vroeg hadden getest. Het tweede team kwam binnen en gaf ons een grote lift”, zei hij.

Om de vijfde opeenvolgende gouden medaille te winnen, moet het herenteam in de eerste ronde van het toernooi uit de groep van vier teams komen en vervolgens drie opeenvolgende wedstrijden winnen in de knock-outrondes.

“Het is heel belangrijk om een ​​goede start te maken in dit toernooi, omdat elke wedstrijd zo groot is”, zei Stephen Curry, die 11 punten scoorde in zijn eerste wedstrijd als Olympiër. ‘Je wilt goud. Servië is een geweldig team, ze voeren een zeer complexe aanval en een zeer fysieke verdediging. KD was ongelooflijk in de eerste helft en gaf ons een enorme boost en opende onze verdediging in de tweede helft.

Woensdag staat het nationale herenteam tegenover Zuid-Soedan, dat voor het eerst aan de Olympische Spelen deelneemt. Tijdens het oefenspel deze zomer voorkwam het Amerikaanse team een ​​verlies van 101-100 tegen Zuid-Soedan om ongeslagen te blijven.