Fulham schaadde de hoop op de titel van Arsenal toen De Cordova-Reid een comeback-overwinning bezegelde | Eredivisie

Het goede nieuws is dat Arsenal 2024 op slechts twee punten van de koploper zal beginnen. Het slechte nieuws is, nou ja, vrijwel al het andere.

Dit zou een periode zijn die hun titelaspiraties versterkte; een cruciale paar weken waarin de ploeg van Mikel Arteta punten heeft verzameld om ze door te helpen wanneer de winter overgaat in de lente en de diepte van de selecties van hun rivalen waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol gaat spelen in waar de trofee terechtkomt.

In plaats daarvan heeft het hun grootste zwakheden blootgelegd en geleid tot steeds serieuzere vragen over hoe reëel hun geloofsbrieven zijn.

Een nederlaag hier tegen een Fulham-ploeg die hun laatste drie competitiewedstrijden in totaal met 8-0 heeft verloren, betekent een drukke decembermaand die begon met nipte overwinningen op Wolves en Luton eindigde met slechts één overwinning op zes in alle competities. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar zou kunnen zijn dat je vergeet dat de afgelopen weken ooit hebben plaatsgevonden.

Omdat zijn ploeg er in de aanval zorgelijk tandeloos uitzag naarmate het seizoen vorderde, koos Arteta ervoor om Eddie Nketiah terug te roepen in de plaats van Gabriel Jesus, voor slechts zijn tweede competitiestart sinds een briljante hattrick tegen Sheffield United. Er was geen impact.

Nketiah was volledig anoniem toen de bezoekers Bernd Leno heel weinig vragen stelden en tijdens de wedstrijd slechts drie keer het doel raakten. Deze oproepen om in januari nog een spits aan te trekken blijven met elke wedstrijd groeien.

Voor Fulham gaat de vreemde achtbaanrit verder. Nadat ze slechts 10 doelpunten hadden gescoord in hun eerste 12 wedstrijden, scoorden ze er vervolgens 16 in de volgende vier, voordat een recente onvruchtbare reeks samenviel met de afwezigheid van Raúl Jiménez.

Hij keerde terug om nog een doelpunt toe te voegen aan zijn groeiende aantal en verzekerde zich, naast een slimme finish van Bobby De Cordova-Reid, van een comeback-overwinning na Bukayo Saka’s vroege opener.

Dat enige Arsenal-doelpunt kwam dankzij het soort snelle uitbraak waardoor de supporters van de oppositie zich afvragen hoe het gebeurde. Vanaf de klaring van David Raya naar Kai Havertz werd de bal snel uitgebreid naar Gabriel Martinelli, die van Craven Cottage de vrijheid kreeg om ongehinderd langs de flank te rennen toen hij de Fulham-box bereikte, naar binnen sneed en een schot op de verre paal richtte.

Dat Leno het weg kon duwen deed er geen seconde toe, want de rebounder had de pech Saka’s rechterbeen te raken op hetzelfde moment dat de flankspeler van Arsenal zijn been naar voren duwde – niet zozeer door het in het net te drijven als wel door het in de goede richting te duwen en te hopen dat het afketsen gunstig zal vallen. Het is.

Weinigen konden Fulham vlak voor het halfuur een verdiende gelijkmaker verwijten. Amper zes weken geleden zou het belachelijk zijn geweest om te suggereren dat Jiménez de meest onwaarschijnlijke doelpuntenmaker in dit deel van West-Londen zou kunnen worden. Maar na een sombere reeks van 33 Premier League-optredens zonder doelpunt heeft hij er nu onverwachts vijf in de laatste zeven.

Raúl Jiménez ziet zijn gelijkmaker in de eerste helft voorbij David Ray van Arsenal gaan. Foto: Javier García/Shutterstock

Het maakte een einde aan Fulhams reeks van drie competitiewedstrijden zonder doelpunt – waarin Jiménez door schorsing alle minuten miste – op 22 na – en het was een van zijn gemakkelijkere taken dankzij een prachtige worp van Tom Cairney, wiens bal helemaal over de zes meter ging. box, waardoor de Mexicaanse aanvaller de verre paal kan aanvallen.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Omdat Oleksandr Zinchenko door een kuitprobleem werd uitgesloten, eindigde een martelende dag voor zijn vervanger Jakub Kiwior – die duidelijk het doelwit was van de aanvallen van Fulham – voortijdig toen hij tijdens de rust werd uitgeschakeld ten gunste van Takehiro Tomiyasu.

De Japanse verdediger wist weinig van zijn assistrol bij de tweede treffer van Fulham. De kopbal van João Palhinha uit een hoekschop van Fulham belandde via Arsenal’s hoofd, been en uiteindelijk de schouder van Tomiyasu voordat hij perfect viel voor De Cordova-Reid die van dichtbij naar huis kopte.

Arteta’s humeur had snel kunnen verslechteren als Raya geen spectaculaire vliegende redding had geproduceerd om Cairney’s curlingpoging van afstand te ontkennen die voorbestemd leek voor de bovenhoek.

Een korte handleiding

Hoe meld ik mij aan voor meldingen over het laatste sportnieuws?

Show

• Download de Guardian app vanuit de iOS App Store op iPhone of de Google Play Store op Android door te zoeken naar ‘The Guardian’.
  • Als je de Guardian-app al hebt, zorg er dan voor dat je de nieuwste versie gebruikt.
  • Tik in de Guardian-app op de menuknop in de rechterbenedenhoek en ga vervolgens naar Instellingen (het tandwielpictogram) en vervolgens naar Meldingen.
  • Schakel sportmeldingen in.

Bedankt voor uw feedback.

Terwijl de hevigste plotselinge regenbui onbedekte toeschouwers dwong dekking te zoeken, deed Arteta zijn best om de uitkomst te veranderen die zo lang onvermijdelijk had geleken. De introductie van Jesus en Leandro Trossard zorgde voor een omschakeling naar een 3-5-2, en de bezoekers genoten onvermijdelijk van meer tijd in de Fulham-helft.

Maar Fulham had een uitstekende waarde voor hun overwinning en kwam in de laatste minuten zelfs dicht bij de derde plaats toen invaller Andreas Pereira zijn vrije trap op de lat dreunde.