Juventus 3-0 Como (19 augustus 2024) Spelanalyse

Nieuwe coach Thiago Motta loodste Juventus maandag naar een comfortabele 3-0 overwinning op pas gepromoveerd Como in hun Serie A-opener in een uitverkocht Allianz Stadion, waardoor de hoop op een ommekeer bij de club uit Turijn ontstond.

Aanvaller Samuel Mbangula en vleugelspeler Timothy Weah scoorden in de eerste helft en scoorden beiden hun eerste doelpunt voor Juve in de Serie A, voordat Andrea Cambiaso laat op afstand een derde doelpunt toevoegde.

Een verjongd Juventus begint aan een nieuw hoofdstuk onder Motta, die Bologna vorig seizoen naar de Champions League loodste en nu voor het eerst in vier jaar hoopt de Serie A-titel terug te brengen naar Turijn.

“Ik was blij met de prestatie, maar vooral met het resultaat. We verdienden het om te winnen”, zei Motta op de persconferentie. “Vandaag vond ik de defensieve fase leuk, ik begreep het moment van druk, de hercompositie, de bereidheid van de aanvallers, Dušan’s [Vlahovic] om de eerste druk te starten.

“Ik ben tevreden. Daar kunnen we beter worden en we zullen proberen dat in alles te doen. Ik denk dat dit team het nodig heeft en kan.”

Het was een moeilijke avond voor de bezoekers van Como, die tegen Juve streden om balbezit, maar niet de kwaliteit hadden om duidelijke kansen te creëren bij hun terugkeer naar de Italiaanse top na 21 jaar.

Como, gecoacht door voormalig Arsenal, Barcelona en Chelsea-middenvelder Cesc Fabregas, bezegelde promotie naar de Serie A nadat hij vorig seizoen als tweede eindigde op het tweede niveau van Italië, drie punten achter Serie B-kampioen Parma.

Timothy Weah van Juventus viert feest na zijn doelpunt tegen Como in de Serie A.

Juventus zag er vanaf het begin zelfverzekerd uit en Dusan Vlahovic bedreigde het doel van Como in de 20e minuut toen zijn kopbal naast ging, voordat Mbangula hen in de 23e minuut solo op voorsprong zette.

De twintigjarige schoot laag vanaf de rand van het strafschopgebied en stuurde de bal in de benedenhoek bij zijn debuut in het eerste elftal na een seizoen bij de reserven van Juve.

Mbangula werd ook de jongste Belgische doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Serie A en de eerste Belgische speler die scoorde in de Italiaanse topklasse voor Juve.

Juventus vergrootte de voorsprong in de blessuretijd van de eerste helft via Weah, die een voorzet van Kenan Yildiz binnenkopte en de bal van de lat zag stuiteren.

Weah werd tijdens de rust uitgeschakeld met een kennelijke blessure en werd vervangen door Nicolò Savona.

De gastheren gingen weer op voorsprong en Vlahovic dacht vlak na rust de 3-0 te maken, knikte in een voorzet van Juan Cabal, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Cambiaso zorgde in de slotminuten echter voor een derde doelpunt.

Atalanta versloeg Lecce eerder op maandag met 4-0, dankzij twee doelpunten van Marco Brescianini en Mateo Retegui.

Juventus, dat vorig seizoen als derde eindigde achter Internazionale en AC Milan en zo na een jaar afwezigheid een terugkeer naar de Champions League veiligstelde, reist op 26 augustus af naar Hellas Verona.