Olympische Spelen in Parijs: Trew uit Australië wint goud met spectaculaire run in laatste race

De Australische Arisa Trew beleefde een spectaculaire middag op de Place de la Concorde.  (Odd Andersen - Pool / Getty Images)

De Australische Arisa Trew beleefde een spectaculaire middag op de Place de la Concorde. (Odd Andersen – Pool / Getty Images)

Tabel met medailles | Olympisch schema | Hoe te kijken | Olympisch nieuws

PARIJS — Ze varieerden in leeftijd van 13 tot 23 jaar, waren finalisten in de damesparkskateboardwedstrijd en dansten met het enthousiasme van de jeugd voordat de wedstrijd begon. Maar toen ze in de kom vielen, stopte de glimlach. Uiteindelijk won de 14-jarige Arisa Trew uit Australië goud, terwijl de Japanse Cocono Hiraki zilver won en de Britse Sky Brown brons. Bryce Wettstein van het Amerikaanse nationale team eindigde als zesde van de acht finalisten.

De hitte was niet zo intens als op de eerste dagen van de Olympische Spelen, maar de zon stroomde uit een vrijwel wolkenloze hemel en hield de deelnemers en coaches onder parasols naast de bowl. Het publiek, waaronder skateboardlegende Tony Hawk, smeerde zich in met zonnebrandcrème en hydrateerde zoveel mogelijk in de nazomerzon.

Het format voor de finale geeft elke coureur drie races van 45 seconden om zoveel mogelijk trucs uit te voeren in de enorme kom van Parc Urbain op de beroemde Place de la Concorde in Parijs. Olympische planners gaven het damespark de eerste plaats – 17.30 uur – en de renners reageerden.

De Braziliaanse Dora Varella zette de eerste inzet in het land en debuteerde met 85,06 in haar eerste race. De volgende vijf renners kwamen tijdens hun routines van hun board en Varela’s score zou op zes renners hebben gestaan, totdat Wettstein een prachtige 88.12 gooide in de voorlaatste heat van de eerste ronde. Hiraki bereikte de top met een spectaculaire run om de eerste ronde af te sluiten en de leiding te nemen met een score van 91,99.

Helemaal aan het einde van haar tweede run slaagde Varella er niet in een hiel te landen en bleef op de bronzen medaillepositie. Trew begon wat uiteindelijk zou eindigen als een gouden medaille-prestatie met een complete streak die voldoende indruk maakte op de juryleden om een ​​90,11 te verdienen, genoeg om door te gaan naar de zilveren medailleplek. Tijdens haar tweede run herinnerde Brown iedereen in de arena – en vooral de juryleden – eraan waarom zij de verdedigende Olympische medaillewinnares is met een zuivere, krachtige run die 91,60 scoorde, de nieuwe zilveren medaillepositie.

Wettstein werd van de gouden medaillepositie tot aan het podium geslagen en viel in de bowl, maar gleed vrijwel onmiddellijk van het bord en eindigde als vierde. Hiraki kon haar eerste ronde niet verbeteren, maar dat was ook niet nodig; na twee rondes bleef ze eerste.

Om aan de derde en laatste ronde te beginnen, kwam Varella met 89,14 net onder het podium. Ook de Spaanse Naia Laso slaagde er met 86,28 niet in om het podium te bereiken.

Toen produceerde Trew, die al op de derde plaats stond, een spectaculaire run die het luidste gejuich van de middag opriep, en terecht: ze verdiende een 93,18, genoeg om de gouden medailleplek te veroveren. Brown, die op zoek was naar een stijging van haar bronzen medailleplek, ontketende een hectische, wervelende run die een 92,31 opleverde om haar naar de zilveren medaillepositie te brengen.

Wettstein kon haar resultaat in de eerste run niet verbeteren en eindigde op de zesde plaats. Hiraki’s laatste ronde kwam uit op 92,63, goed genoeg om Brown te passeren voor zilver.