Olympische Spelen in Parijs: Caroline Marks uit de VS wint surfgoud in dramatische finale op de Braziliaanse Tatiana Weston-Webb

Tabel met medailles | Olympisch schema | Hoe te kijken | Olympisch nieuws

Op een rustige dag voor de golven van Tahiti bij de surfplek Teahupo’o versloeg de Amerikaanse Caroline Marks de Braziliaanse Tatiana Weston-Webb voor de gouden medaille in een dramatische Olympische surffinale voor dames.

Het drama van de competitie ging door tot het einde der tijden, terwijl de atleten wachtten op een beslissing over de beslissende laatste run van Weston-Webb. Haar score was niet genoeg om Marks in te halen.

In de finale kregen de deelnemers 35 minuten de tijd om twee hoge cijfers neer te zetten, beoordeeld door een panel van tien internationale juryleden. Voor elke run worden de beste en laagste scores weggegooid. De twee beste scores van de surfer op een schaal van 0-10 worden gecombineerd voor de eindscore.

Met verschillende sets aan het begin van de finale probeerde geen van beide surfers een golf te vangen tot 24 minuten na de wedstrijd, en geen van beiden behaalde een score beter dan 0,5.

Marks behaalde de eerste significante score van de finale met een succesvolle barrel drive met nog 17 minuten te gaan, waardoor de druk op Weston-Webb werd uitgeoefend om een ​​score te noteren. De rit kreeg van de jury een 7,5 en bleek uiteindelijk het verschil voor de gouden medaille.

Caroline Marks vangt het vat tijdens de Olympische halve finales van maandag.  (AP-foto/Gregory Bull)

Caroline Marks vangt het vat tijdens de Olympische halve finales van maandag. (AP-foto/Gregory Bull)

Weston-Webb reageerde met nog negen minuten te gaan met een 5.83 op de vlucht. Nog geen twee minuten later noteerde Marks haar tweede succesvolle rit van de finale. Ze pakte de ton niet, maar verving de secundaire score van 1,43 door een 3,0 en nam de leiding met 10,5-7,63.

Met nog twee minuten te gaan stelde Weston-Webb zijn tweede succesvolle rit veilig, maar miste de ton. De tijd raakte toen op en de surfers wachtten op het oordeel van de jury over de tweede run van Weston-Webb. Ze had 4,68 nodig om te winnen. De rit was goed voor 4,5, wat een overwinning van 10,5-10,33 voor Marks en de gouden medaille opleverde.

Marks, 22, verzekerde zich van de gouden medaille nadat hij op de vierde plaats in Tokio op het podium eindigde. Aan de wal vierde ze de overwinning met haar fans.

Marks bereikte de finale door eerder op maandag de Franse Johanna Defay te verslaan in de halve finale. Beide surfers hadden scores van 12,17 in hun heat, maar Marks won met een hogere score van 7,00 op haar beste branding. Defay scoorde een 6,50 op haar eerste golf en een 5,67 op de tweede (Marks’ beste was 5,17). De hoogste score van een individuele golf krijgt echter een tiebreak.

Weston-Webb versloeg Kostina Brice Hennessy in de tweede halve finale. Defay won de bronzen medaille met een beslissende 12,66 en versloeg gemakkelijk Brice Hennessy uit Costa Rica met 4,93.

In de herenfinale verzekerde Tahitian Kauli Vaast goud voor Frankrijk in zijn lokale surfbreak boven de Australiër Jack Robinson. De Braziliaan Gabriel Medina won het brons.

Dit is de tweede medaille op rij voor de VS in surfen, dat op de Spelen van Tokio een Olympische sport werd. Carissa Moore won goud voor Team USA tijdens het eerste evenement. Moore verloor in de kwartfinales van de Olympische Spelen in Parijs van Defay.