Australië onder leiding van Titmus, Canadese tiener McIntosh schittert in poule Olympische Spelen Parijs | Nieuws van de Olympische Spelen van Parijs 2024

Het Australische team onder leiding van Mollie O’Callaghan en Ariarne Titmus won voor de tweede snelste tijd ooit het Olympisch goud voor dames.

Onder leiding van O’Callaghan en thuisgebracht door Titmus, met Lani Pallister en Brianna Throssell in de middenbenen, klokten ze donderdag in de La Defense Arena een Olympisch record van zeven minuten en 38,08 seconden.

De Verenigde Staten onder leiding van Katie Ledecky (7:40.86) pakten zilver, terwijl titelverdediger China (7:42.34) brons pakte.

Ledecky werd de meest gedecoreerde Olympische zwemmer aller tijden. Ze heeft nu dertien Olympische medailles, één meer dan haar landgenoten Jenny Thompson, Dara Torres en Natalie Coughlin en de Australische Emma McKeon.

Australië wreekte zich voor hun onvermogen om goud te winnen in Tokio toen China een nieuw wereldrecord vestigde en zowel hen als de Amerikanen verbijsterde.

Australië bracht het wereldrecord terug op het WK van 2023 en was grote favoriet in Parijs en werd in Parijs tweede tijdens hun beste WK ooit.

Ze vertrokken snel van O’Callaghan, die een tijd van 1:53.52 klokte en daarmee de leiding nam, maar het was Titmus die de deal bezegelde en in 1:52.95 thuiskwam en de VS en China achter zich liet.

Eerder in het zwembad onderstreepte Kate Douglass haar opmerkelijke veelzijdigheid met goud op de 200 meter schoolslag voor dames, waarbij ze de Tokyo-kampioen Tatjana Smith versloeg, die in haar laatste race het zwemmen met een zilveren medaille verliet.

De Amerikaanse Douglass maakte optimaal gebruik van haar draaikracht en duwde Smith na elke lengte voor om te voorkomen dat de Zuid-Afrikaan de muur raakte in 2:19.24 in La Defense Arena.

Wereldkampioene Tess Schouten won brons voor Nederland, haar eerste Olympische medaille.

De overwinning van Douglass was haar eerste Olympisch goud en haar tweede van de meet na een zilveren medaille op de 4×100 meter vrije slag voor dames.

Ze is een meester in alle slagen, won ook brons op de 200 meter individuele wisselslag in Tokio en is een van de belangrijkste kandidaten voor goud op hetzelfde evenement in Parijs.

“Ik ben erg opgewonden. “Ik heb het gevoel dat ik een tijdje niet zeker wist of ik Olympisch kampioen zou kunnen worden, en nu is het echt spannend om het te zien gebeuren”, vertelde de 22-jarige aan verslaggevers.

Nadat hij op de derde dag goud had gewonnen op de 100 meter schoolslag, concurreerde Smith met landgenoot Penny Heyns, die goud won op de 100 meter en 200 meter op de Spelen van Atlanta in 1996, en nog steeds de enige zwemmer is die dat doet.

Ze moest genoegen nemen met zilver, maar het leverde haar in totaal vier Olympische medailles op – twee gouden en twee zilveren – waarmee ze Chad le Clos (één goud, drie zilver) overtrof als Zuid-Afrika’s meest onderscheiden zwemster op de Olympische Spelen.

“Het was een geweldige race en die eindigde met zilver, maar vechten was de beste manier om er een einde aan te maken”, vertelde de 27-jarige aan verslaggevers.

“Ik weet niet of ik de komende tien jaar zelfs maar naar een zwembad zal kijken.

“Het is zo moeilijk als zwemmer om voor de lol te zwemmen. Ik weet niet waarom. Als er een zwembadfeest is of zoiets, wil niemand zwemmen.”

Olympische Spelen 2024 Parijs - Zwemmen - Overwinningsceremonie 200 meter schoolslag dames - Parijs La Defense Arena, Nanterre, Frankrijk - 1 augustus 2024 Gouden medaillewinnares Kate Douglass uit de Verenigde Staten poseert voor een selfie op het podium na haar overwinning met de winnaar van de zilveren medaillewinnaar Tatjana Smith uit Zuid-Afrika en bronzen medaillewinnaar Tes Schouten uit Nederland.  REUTERS/Wesley Marcelino
Gouden medaillewinnaar Kate Douglass uit de VS poseert voor een selfie op het podium na haar overwinning met zilveren medaillewinnaar Tatjana Smith uit Zuid-Afrika en bronzen medaillewinnaar Tess Schouten uit Nederland [Ueslei Marcelino/Reuters]

Ondertussen won de Canadese tiener Summer McIntosh haar tweede gouden medaille toen ze een sterk veld afweerde in de finale van de 200 meter vlinderslag voor dames.

De 17-jarige raakte de muur in een Olympisch recordtijd van twee minuten en 3,03 seconden, 0,81 seconden voorsprong op de Amerikaanse zilveren medaillewinnaar Regan Smith.

De Chinese Zhang Yufei won brons.

Het was McIntosh’s derde medaille op de Spelen van Parijs, nadat hij dominant goud had gewonnen op de 400 meter individuele wisselslag op de derde dag van de meet en zilver op de 400 meter vrije slag op de eerste dag.

De overwinning in de vlinderslag maakte McIntosh ook de eerste Canadese zwemmer ooit die meerdere Olympische gouden medailles won.

Olympische Spelen 2024 Parijs - Zwemmen - Overwinningsceremonie 200 meter vlinderslag dames - Parijs La Defense Arena, Nanterre, Frankrijk - 1 augustus 2024 Gouden medaillewinnaar Summer McIntosh uit Canada viert feest op het podium na het winnen en vestigen van een Olympisch record.  REUTERS/Evgenia Novozjenina
De Canadese Summer McIntosh viert feest op het podium nadat hij goud heeft gewonnen en een Olympisch record heeft gevestigd [Evgenia Novozhenina/Reuters]

In de finale van de 200 meter rugslag heren won Hubert Kos het eerste Hongaarse zwemgoud op de Spelen van Parijs.

De wereldkampioen van 2023 kwam van een achterstand en raakte in 1 minuut en 54,26 seconden aan, 0,56 voorsprong op de Griekse zilveren medaillewinnaar Apostolos Christou, in La Defense Arena.

Roman Mityukov uit Zwitserland won brons.

Christou leidde in de eerste 150 meter en Kos klom vervolgens op naar de tweede plaats op de 150 meter, voordat hij het tempo opvoerde en verder ging.

Kos werkte samen met de voormalige coach van Michael Phelps, Bob Bowman, die ook de Franse drievoudige gouden medaillewinnaar Leon Marchand coacht.

“Ik bleef maar zwemmen en zwemmen, en weet je, ik was blij dat ik als eerste mijn hand tegen de muur kon krijgen”, zei de Hongaar.