De Fransman Leon Marchand wint zwemgoud op de Olympische Spelen in Parijs: NPR

Leon Marchand, uit Frankrijk, viert feest na het winnen van zijn eerste gouden medaille in de finale van de 400 meter individuele wisselslag heren op de Olympische Zomerspelen van 2024, zondag 28 juli 2024, in Nanterre, Frankrijk.  (AP-foto/Matthias Schrader)

Leon Marchand uit Frankrijk viert feest na het winnen van zijn eerste gouden medaille in de finale van de individuele 400 meter wisselslag voor mannen op de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs op zondag in Nanterre, Frankrijk.

Matthias Schrader/AP

Onderschrift verbergen

Schakel bijschriften in

NANTERE, Frankrijk – Nadat duizenden van zijn landgenoten een oorverdovende vertolking van het Franse volkslied zongen in de La Defense Arena buiten Parijs, maakte Leon Marchand zich los van een groep elitezwemmers in de finale van de 400 meter individuele wisselslag voor mannen.

“Het was een geweldige tijd voor mij”, zei Marchand na de race, waar de 22-jarige zijn eerste Olympische goud won. “Ik leefde echt in het moment.”

Marchand, die uitkwam voor de Arizona State University en nu in Austin, Texas woont, domineerde de evenementen in de freestyle-, rug-, borst- en vlinderslagen.

Tijdens de race lag Marchand soms zo ver voor dat het leek alsof hij in een ander zwembad zwom.

In een sport waar de overwinning vaak flinterdun is, raakte hij de muur ruim vijf seconden voorsprong op de Japanner Tomoyuki Matsushita, die zilver won.

De finish van 4:02:95 was sterk genoeg om een ​​nieuw Olympisch record te vestigen, waarmee het doel van Michael Phelps op de Spelen van 2008 in Peking werd verbroken.

“Ik had kippenvel op het podium”, zei Marchand. “Ik ben echt trots op mezelf en op het feit dat ik Fransman ben.”

Frans icoon dat streed voor de Arizona State University

Marchand is met zijn jongensachtige uiterlijk uitgegroeid tot een nationaal icoon voor deze Olympische Spelen in Parijs. Na zijn overwinning zondagavond belde de Franse president Emmanuel Macron hem op om hem te feliciteren.

Bob Bowman coachte Marchand bij ASU voordat hij dit voorjaar coach werd en hielp hem bij de voorbereiding op deze Olympische Spelen.

“Het was geweldig zwemmen”, zei hij, en hij beschreef Marchand als zijn beste aller tijden in het evenement. ‘Hij kan sneller zwemmen. Hij heeft snelheid en uithoudingsvermogen.’

De Amerikaanse zwemmer Carson Foster leverde ook een sterke prestatie in de wisselslagfinale en pakte een bronzen medaille.

“Ik had geen goede run op de grote momenten, dus vanavond voelde het gewoon goed”, zei Foster.

Gouden medaillewinnaar Leon Marchand, Midden-Frankrijk, staat naast zilveren medaillewinnaar Tomoyuki Matsushita uit Japan, links, en bronzen medaillewinnaar Carson Foster uit de Verenigde Staten na de finale van de individuele 400 meter wisselslag heren op de Olympische Zomerspelen 2024, zondag.  28 juli 2024, in Nanterre, Frankrijk.  (AP-foto/Matthias Schrader)

Gouden medaillewinnaar Leon Marchand, Midden-Frankrijk, staat naast zilveren medaillewinnaar Tomoyuki Matsushita uit Japan, links, en bronzen medaillewinnaar Carson Foster uit de Verenigde Staten na de finale van de 400 meter individuele wisselslag heren zondag.

Maar ook hij werd weggeblazen door het optreden van Marquand en het brullende Franse publiek.

“Het was behoorlijk wild”, zei Foster over de sfeer in het volle veld. “Het was speciaal voor Leon om dit in zijn thuisland te mogen doen. Ooit zal ik het aan mijn kinderen kunnen vertellen.”

Opnieuw zilver voor Amerikaanse zwemmers

Een andere tegenvaller voor de Amerikaanse zwemmers was dat Nick Fink de legendarische Britse Olympiër Adam Peaty evenaarde voor zilver in de finale van de 100 meter schoolslag voor mannen.

PT heeft in het land algemeen de voorkeur.

Gouden medaillewinnaar Niccolò Martineghi uit Italië, midden, staat met zilveren medaillewinnaar Nick Fink uit de Verenigde Staten, rechts, en Adam Peaty uit Groot-Brittannië, op het podium na de finale van de 100 meter schoolslag heren op de Olympische Zomerspelen 2024, zondag 28 juli 2024, in Nanterre, Frankrijk.  (AP Foto/Bernett Armangu)

Gouden medaillewinnaar Niccolò Martineghi, midden, uit Italië, staat samen met zilveren medaillewinnaar Nick Fink uit de Verenigde Staten, rechts, en Adam Peaty uit Groot-Brittannië, op het podium na de finale van de 100 meter schoolslag heren op zondag op de Olympische Zomerspelen van 2024.

Bernat Armangu/AP

“Ik had niet veel gedachten in mijn hoofd”, zei Fink over haar verrassende medailleprestatie. “Het was gewoon een go-go-go. Ik wist dat het heel dichtbij zou komen en iedereen was gespannen.”

Fink en Pitti eindigden een fractie van een seconde achter de Italiaan Niccolò Martinengi, die de gouden medaille won, de eerste van zijn land op de Spelen.