Olympische voorbeschouwing: Frankrijk wint opnieuw, 10 Oekraïense spelers zegevieren met late aanval | Olympische Spelen in Parijs 2024

Frankrijk behaalde een tweede opeenvolgende overwinning toen Kiliann Sildillia een 1-0 succes scoorde op Guinee toen Spanje en Japan de kwartfinales bereikten op dag twee van het Olympische voetbaltoernooi voor heren.

De gastheren hadden moeite om hun draai te vinden in Bordeaux na een 3-0 openingszege in Groep A op de Verenigde Staten, maar vonden hun weg naar een solide overwinning. Guinea ploeg, dat in de eerste helft twee afgelaste pogingen te verwerken kreeg, met een schitterende kopbal van Sildillia in de 75e minuut. Hij bracht opluchting voor de Franse fans toen hij contact maakte met de mooie voorzet van Michael Olise en het publiek in vervoering bracht.

Spanje kwalificeerde zich voor de kwartfinales met hun tweede overwinning in Groep C door te winnen Dominicaanse Republiek 3-1, dokter Argentinië verslagen Irak met dezelfde score in Groep B. Argentinië herstelde zich van hun chaotische openingsnederlaag tegen Marokko om hun kansen op een plaats bij de laatste 16 te vergroten toen ze op doelsaldo naar de top van hun groep schoven.

De Argentijnse ploeg van Javier Mascherano opende de score in Lyon na 14 minuten dankzij de volley van Thiago Almada, maar Irak kwam vlak voor rust op gelijke hoogte met de kopbal van Aymen Hussein. De kopbal van invaller Luciano Gondou in de tweede helft en de schitterende treffer van Ezequiel Fernández zes minuten voor tijd zorgden voor alle drie de punten voor de gouden medaillewinnaars van 2004 en 2008.

“Het was een lastige wedstrijd. Irak is een fysiek sterk team. Het enige wat we moesten doen was winnen, dat is een grote opluchting”, aldus Mascherano. “We hadden het moeilijk, maar in de tweede helft vonden we veel spel aan de binnenkant en afwerking aan de buitenkant.”

Oekraïne viert de dramatische winnaar van Ihor Krasnopir in Saint-Etienne. Foto: Arnaud Finistre/AFP/Getty Images

Eerder in Bordeaux domineerde Spanje vanaf de beginfase de Dominicaanse Republiek en schoof via Fermin Lopez door naar de 24e. De debutanten maakten echter gelijk toen Ángel Montes de Oca het eerste Olympische doelpunt van het land scoorde. Álex Baena en Miguel Gutiérrez bezegelden de overwinning op de Dominicanen, die voor rust tot tien man waren teruggebracht na de rode kaart van Edison Azcona.

De Verenigde Staten scoorde drie keer in 30 minuten in een verpletterende 4-1 overwinning op hun rivalen uit Groep A Nieuw-Zeeland in Marseille, dok Paraguay scoorde tweemaal diep in blessuretijd Israël 4-2 in hun Groep D-duel in Prince Park.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Ook in Groep D, Klein miste een late penalty en kon een 1-0 nederlaag niet voorkomen Japandie doorgingen naar de achtste finales nadat ze Paraguay in hun eerste wedstrijd met 5-0 hadden verslagen.

In groep B, 10 personen Oekraïne behaalde in St-Étienne een dramatische 2-1 overwinning op Marokko dankzij de late winnaar van Ihor Krasnopir. Oezbekistan uitgeschakeld bij hun eerste Olympische Spelen na een 1-0 nederlaag tegen Egypte in Nantes na het doelpunt van Ahmed Koka in de tweede etappe van Groep C.