UEFA Euro 2024: Voorbeschouwing Spanje – Engeland – Wie wint de finale? | UEFA Euro 2024 nieuws

WHO: Spanje tegen Engeland
Wat: Halve finales EK 2024
waar: BVB-stadion in Dortmund, Duitsland
Wanneer: 21:00 (19:00 GMT) start op zaterdag 14 juli
Hoe te volgen: Al Jazeera geeft u live tekstcommentaar van de wedstrijd, waarvan de verslaggeving vier uur voor de aftrap begint

Wanneer Spanje Engeland ontmoet in de finale van Euro 2024, zal de geschiedenis voor beide winnaars lonken.

De Spanjaarden zullen de regelrechte recordwinnaars van de competitie worden en Duitsland achter zich laten als ze voor de vierde keer de trofee in de wacht slepen, terwijl de Engelsen voor de eerste keer tot kampioen van het continent worden gekroond als ze als eerste eindigen.

Spanje heeft een opmerkelijke aanloop naar de finale achter de rug, heeft al geschiedenis geschreven met een record van 100 procent uit de zes wedstrijden en is duidelijk favoriet voor de wedstrijd. Engeland daarentegen stotterde, sputterde en sleepte zich van de rand van eliminatie naar het paradepaardje in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Met overwinningen in 1964, 2008 en 2012 al achter de rug – samen met een WK-overwinning in 2010 – kunnen de Spanjaarden de wedstrijd aangaan zonder angst voor mislukking, terwijl ze kunnen bogen op een vormboek dat vrij rondfladdert. Ze doorliepen hun groep zonder een doelpunt tegen te krijgen en zagen er zelden uitgedaagd uit in de knock-outfase, ondanks de confrontatie met gastland Duitsland en de favorieten van vóór het toernooi, Frankrijk.

Alleen Georgië zorgde even voor enige onrust onder de Spaanse fans toen zij het lef hadden om de leiding te nemen in de achtste finales – Spanje won met 4-1 en had uiteindelijk twee keer zo groot kunnen zijn.

Onder degenen die schitterden tegen de Georgiërs was Lamine Yamal, nu een begrip over de hele wereld. De buitenspeler van Barcelona had in die wedstrijd een hattrick kunnen maken, maar hij redde zijn eerste doelpunt van het toernooi en maakte in de halve finale gelijk tegen de Fransen, waardoor hij de geschiedenisboeken in ging als jongste doelpuntenmaker op het EK. Zaterdag vierde hij zijn 17e verjaardag.

Voetbal - Euro 2024 - Finale - Spanje Training - Donaueschingen, Duitsland - 13 juli 2024 De Spaanse Lamine Yamal in training REUTERS/Robin Rudel
De Spaanse Lamine Yamal in training voor de finale van Euro 2024 tegen Engeland in Berlijn, Duitsland [Robin Rudel/Reuters]

Vindt Engeland vorm net op tijd voor de confrontatie met Spanje?

Na een slappe vertoning van één overwinning en twee gelijke spelen in hun groep, was Engeland seconden verwijderd van uitschakeling in de laatste 16 tegen Slovenië, voordat de laatste omhaal van Jude Bellingham in de verlenging gelijk maakte. Harry Kane regelde de zaken zonder dat er sancties nodig waren.

De ploeg van Gareth Southgate werd tot het uiterste gedreven om de Zwitserse aanval af te slaan, terwijl Bukayo Saka een van de helden was die de herinneringen aan zijn misser in de finale nederlaag van het EK 2020 tegen Italië verdreef.

Engeland is nog nooit zo dicht bij de Euro-kroon gekomen, maar ze hebben hun momenten gehad, ook thuis in 1996, toen ze nipt de halve finale verloren na strafschoppen van Duitsland, omdat ze in het open spel de betere ploeg waren.

Op weg naar de laatste vier van die editie versloegen ze Spanje na strafschoppen na een doelpuntloos gelijkspel in de kwartfinales. Ze produceerden ook een van hun meest memorabele optredens sinds ze het WK van 1966 wonnen – hun enige grote internationale trofee – toen ze Nederland met 4-1 versloegen in de groepsfase.

Het was tegen de Nederlanders, in de halve finales, dat zij deze editie hun meest opwindende optreden gaven. De vertoning in de eerste helft was veelomvattend, terwijl Nederland in de tweede periode hardnekkiger reageerde. Het was bijna de ploeg van Southgate naar beneden, maar met de verlengingen in het vooruitzicht kwam Ollie Watkins van de bank en scoorde in blessuretijd een verdiende winnaar.

Er bestaat geen twijfel dat Engeland als team het potentieel heeft om Spanje in de finale te verslaan, maar dat is gebaseerd op de kwaliteit van de individuen waarover Southgate beschikt.

Als de Engelse manager een liedje uit zijn sterren haalt, zou voetbal ‘thuiskomen’ kunnen zijn en zal 58 jaar pijn eindigen met gewoon een nieuw stukje internationaal zilverwerk voor een land dat wordt aangekondigd door ‘s werelds grootste nationale competitie.

Leuk weetje

Spanje is het eerste nationale team dat zes opeenvolgende EK-wedstrijden wint. Wordt het een glorieuze week voor de Spanjaarden of zal Engeland de Spaanse piñata verpletteren?

INTERACTIEF - Prijzengeld UEFA EURO 2024 - 1717665560
[Al Jazeera]

Nieuws over het Spaanse team:

Spanje verwelkomt de terugkeer van Dani Carvajal en Robin Le Normand uit schorsing. Bij de overwinning in de kwartfinale tegen Duitsland begonnen beide verdedigers in de verlenging met uitzetting vanwege een cynische tweede gele kaart in de verdediging in de zesde minuut extra tijd. Eerstgenoemde kreeg in de 29e minuut een gele kaart, maar werd tijdens de pauze teruggetrokken. De Spanjaarden hebben geen nieuwe blessureproblemen, dus het is onwaarschijnlijk dat ze nog veel meer wijzigingen zullen doorvoeren terwijl ze op zoek zijn naar een zevende overwinning op rij op het toernooi.

Engeland teamnieuws:

De Engelse aanvoerder Harry Kane werd vervangen in de overwinning in de halve finale tegen Nederland vanwege vermoeidheid, nadat hij uit de overwinning in de kwartfinale tegen Zwitserland was gehinkt. Een val in waterflessen in de technische ruimte tijdens de laatste acht van de wedstrijd zorgde ervoor dat beide kuiten van Kane krampen, wat leidde tot zijn pensionering. Na de laatste vier overwinningen tegen Oranje verklaarde de aanvaller van Bayern München fit en klaar voor de finale.

Luke Shaw maakte zijn eerste twee optredens van het toernooi vanaf de bank terwijl hij bezig is met zijn herstel van een blessure, maar Southgate zou geneigd kunnen zijn om vanaf het begin voor de finale te kiezen voor de ervaring van de verdediger van Manchester United.

Mogelijke opstellingen:

Spanje: Unai Simon: Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella; Dani Olmo, Rodri, Fabian Ruiz; Lamine Yamal, Alvaro Morata, Nico Williams

Engeland: Jordanië Pickford; Kyle Walker, John Stones, Marc Guehi; Bukayo Saka, Kobbie Mainoo, Declan Rijst, Luke Shaw; Jude Bellingham, Phil Foden; Harry Kane