Jess Park bracht Manchester United tot zinken en stuurde Manchester City naar de top van de WSL | Superliga voor dames

Op een feestelijke middag in het Etihad Stadium behaalde Manchester City een comfortabele overwinning tegen hun naaste buur, Manchester United.

Hun 3-1 overwinning – dankzij een brace van Jess Park en een recorddoelpunt van Khadija Shaw – opende een voorsprong van drie punten voor de ploeg van Gareth Taylor aan de top van de tafel, waarbij optimaal werd geprofiteerd van een vroeg weekend vrij op het veld. Barclays WSL.

Tijdens de eerste wedstrijd van het Women’s Football Weekend – de jaarlijkse viering van de dameswedstrijd in heel Engeland – bracht Manchester City 40.086 fans in het Etihad in vervoering. Het was hun elfde overwinning op rij in de competitie, terwijl ze de druk op Chelsea in de titelrace hoog hielden.

Het succes van City wordt belichaamd door de onvergelijkbare Shaw, die zijn naam opnieuw in de geschiedenisboeken heeft geschreven. De Jamaicaanse treffer in de tweede helft was haar 17e doelpunt van het seizoen en 68e in 82 wedstrijden voor City, waarmee ze de topscorer aller tijden van de club werd.

Taylor benoemde een ongewijzigde opstelling na de overwinning op Brighton, maar de altijd aanwezige Laia Aleixandri trok zich terug in de warming-up, waardoor Alanna Kennedy inviel. Marc Skinner maakte één wijziging aan zijn zijde en versloeg Bristol City toen Geyse Melvin Mallard verving in de aanval.

Het waren de gastheren die er bij de start ongemakkelijk uitzagen toen ze zich aanpasten aan de gewijzigde achterlijn. United begon met een energieke pers, vanaf het front geleid door Nikita Parris, en dit zorgde voor wat omzet in gevaarlijke gebieden.

De bezoekers zorgden voor de eerste echte kans van de wedstrijd toen het tempo van Geysa op rechts Leila Ouahabi versloeg. De Braziliaanse sloeg terug voor een ongemarkeerde Parris die haar schot achterwaarts zag worden afgebogen door Khiara Keating. Geyse vormde de kern van alles wat United in de toekomst deed en creëerde nog een kans waarbij ze in het zijnet flitste.

City groeide in vertrouwen naarmate de helft vorderde. Park vormde de kern van al het positieve dat ze deden en de waarschuwingssignalen waren er toen ze vanaf een afstandje naar huis ging, waarna Mary Earps zich kon redden.

Khadija Shaw scoort het derde doelpunt van Manchester City na Mary Earps en wordt daarmee Manchester City’s topscorer aller tijden. Foto: Craig Brough/Action Images/Reuters

De gastheren braken onder controversiële omstandigheden door. Het was een prachtige teamactie die Park in het strafschopgebied afrondde, maar uit herhalingen bleek dat Shaw in de aanloop buitenspel stond.

City had nu de controle en het leek erop dat Shaw een minuut later de voorsprong zou verdubbelen, maar deze keer werd de buitenspelvlag correct gehesen.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Vlak voor rust scoorden de thuisploeg nog een tweede doelpunt. Als er twijfel bestond over de eerste van Park, bestond er geen twijfel over haar tweede toen ze naar de verre paal snelde om Kennedy’s schot van dichtbij naar huis te draaien.

Een korte handleiding

Hoe meld ik mij aan voor meldingen over het laatste sportnieuws?

Show

• Download de Guardian app vanuit de iOS App Store op iPhone of de Google Play Store op Android door te zoeken naar ‘The Guardian’.
  • Als je de Guardian-app al hebt, zorg er dan voor dat je de nieuwste versie gebruikt.
  • Tik in de Guardian-app op de menuknop in de rechterbenedenhoek en ga vervolgens naar Instellingen (het tandwielpictogram) en vervolgens naar Meldingen.
  • Schakel sportmeldingen in.

Bedankt voor uw feedback.

City bleef de tweede helft domineren en Shaw beleefde twee minuten na de herstart haar tweede moment, waarbij ze zich een weg baande door de United-verdediging om voorbij Earps te komen.

De enige smet op de middag van City was het eigen doelpunt van Kerstin Casparij in de 73e minuut na een voorzet van Hannah Blundell, maar dat kon de stemming in het Etihad niet temperen.