NC State schokt Virginia met zoemerklopper om OT te forceren en 4e overwinning in 4 nachten te boeken om de finale van het ACC-toernooi te bereiken

Michael O'Connell (12), staatsbewaker van North Carolina, schiet over Virginia-bewaker Isaac McKneely (11) heen om de wedstrijd gelijk te trekken met 58-58 en de wedstrijd laat in de tweede helft van een NCAA college basketbalwedstrijd in de halve finales van de Atlantic Coast Conference in verlenging te sturen Vrijdag 15 november. Maart 2024 in Washington.  (AP-foto/Nick Wass)

De vierde overwinning van NC State in vier nachten, en dit was misschien wel de meest betekenisloze tot nu toe.

Een dag na de verbluffende nummer 2 geplaatste Duke in de kwartfinales van het ACC herenbasketbaltoernooi, versloeg de nr. 10 geplaatste Wolfpack nr. 3 geplaatste Virginia in verlengingen met 73-65. NC State zal het in de finale opnemen tegen de als beste geplaatste UNC, die Pitt eerder vrijdag versloeg.

Virginia leek op weg om in de laatste minuut van de wedstrijd een einde te maken aan zijn droomreeks, vooral toen het met nog 51 seconden te gaan een voorsprong van 58-52 nam. Een roekeloze overtreding op de driepuntspoging van Ryan Dunn bij het volgende balbezit zorgde er echter voor dat NC State de voorsprong kon terugbrengen naar 58-55 met nog 43 seconden te gaan.

Virginia ging leeg na de volgende twee balbezit, de laatste was een één-op-één vrije worp van Isaac McNeely met nog vijf seconden te gaan. Je kunt waarschijnlijk wel raden waar dit heen gaat.

NC State had geen time-outs. Er werd een fout gemaakt op Virginia. Wolfpack-bewaker Michael O’Connell had ongeveer vier seconden om het grondgebied van Virginia te bereiken en een driepunter te vinden. Wat hij op de een of andere manier deed, hoewel er een wilde bank en een gunstige wending voor nodig waren om het gelijk te krijgen:

NC State versloeg Virginia met 15-7 in de verlenging voor een overwinning van 73-65.

Het is behoorlijk moeilijk om te overdrijven hoe uit het niets deze run van NC State kwam. De Wolfpack sloten het reguliere seizoen met 4-10 af met verliezen in hun laatste vier wedstrijden. Ze versloegen conferentiedeurmat Louisville met slechts negen punten, domineerden vervolgens Syracuse en versloegen Duke overtuigend om in Washington in leven te blijven.

NC State is nu één overwinning verwijderd van het worden van de regelrechte bieddief in March Madness en het breken van de winning streak van vijf wedstrijden in vijf nachten die hielp om Kemba Walker’s UConn te vereeuwigen. Voor hen staat een UNC-team dat alleen met een overwinning de beste speler in het NCAA-toernooi kan binnenhalen.

UNC versloeg NC State in beide reguliere seizoenswedstrijden, met een overwinning van 67-54 in Raleigh en een overwinning van 79-70 in Chapel Hill. De Wolfpack is zeker niet de tegenstander die de Tar Heels voor ogen hadden in de finale, maar dat betekent niet dat ze niet lichtvaardig kunnen worden opgevat.