Ierland heeft zijn zinnen gezet op de titel, maar Farrell wil Twickenham zien verbeteren | Zes Naties 2024

De rugbywereld zal zich in de onbekende positie bevinden waarin ze willen dat Engeland over twee weken wint. Vooral Schotland zal het willen. Ierland staat na drie ronden zes punten achter, wat betekent dat een overwinning op Twickenham in ronde vier de titel zou veroveren, zelfs voordat het in ronde vijf op bezoek zou gaan bij Schotland. Alleen een overwinning zou dit bijna garanderen.

‘Het is een goede plek,’ zei Andy Farrell, ‘omdat we het recht hebben verdiend om dat punt te bereiken. Maar als je naar Twickenham gaat, weet iedereen wat een moeilijke taak dat is. Daar kijken we na volgende week zeker naar uit.”

Het is op dit moment traditioneel om te zeggen dat Team X het beter zal moeten doen als ze naar Team Y gaan, maar de waarheid is dat Ierland dat echt niet zal doen. Ze waren misschien niet op hun best tegen Wales in een 31-7 overwinning, maar ze waren zo veel beter dan het team dat Engeland in de vorige ronde dichtbij bracht, dat ze een aanzienlijke marge voor fouten hebben.

De overwinning met bonuspunten, hun derde in drie, werd veiliggesteld met de laatste actie van de wedstrijd, maar ze speelden bijna de helft van de tweede helft met 14 man, dankzij gele kaarten voor Tadhg Beirne en, in de laatste 10 minuten, James Ryan. Dat ze faalden zonder een voorsprong van minder dan 10 vertelt zijn eigen verhaal.

Veel zal afhangen van hoe Engeland zal reageren op de nederlaag bij Murrayfield. Farrell zou zich niet aangetrokken voelen tot wat Ierland moet doen om Engeland te verslaan. “We speelden tegen hetzelfde team [Wales] die in Twickenham speelde [in round two]”, aldus de coach van Ierland. “Je zou kunnen zeggen dat Wales hier beter speelde dan bij Twickenham, maar we hebben toch een manier gevonden.

“Het is niet zo simpel als zeggen dat we beter moeten zijn om te winnen in Twickenham. Natuurlijk willen we altijd beter spelen, maar het spel is zoals het is, vanaf de eerste minuut. We winnen bijvoorbeeld een strafschoppenreeks tijdens de rust en dan is de stand plotseling binnen enkele minuten na de tweede helft gelijk. Dat zou binnen twee weken kunnen gebeuren. De game neemt zijn eigen vorm aan, maar er zijn delen van onze game die we uiteraard moeten verbeteren. Het zal nooit anders zijn, maar ik kan me voorstellen dat dat ook niet voor Engeland zal gelden.”

Het was midden in een reeks strafschoppen tegen Ierland aan het begin van de tweede helft dat Wales hun enige punten scoorde, een strafschop en drive voor Wales, waardoor Beirne zijn eerste gele kaart kreeg. Je zou kunnen zeggen dat Wales geluk had dat deze prijs werd toegekend – Farrell betwijfelde dat zeker – maar het was bijna een probleem voor hun gastheren.

Ierland scoorde vanaf de lijn in de eerste helft en trok zich terug, waarna hij de bal heen en weer slingerde in de tweede helft, die werd afgemaakt door James Lowe. Na hun “wiebelen” aan het begin van de tweede helft scoorden ze in het laatste kwart pogingen van Ciaran Frawley en Beirne.