Ivoorkust tegen DR Congo: halve finale van de Africa Cup of Nations – Live | Afrika Cup 2023

Sleutel evenementen

6 minuten: Yoane Wissa leidt de tegenaanval van DR Congo. Ik ben onder de indruk van de 27-jarige tijdens dit toernooi, en inderdaad sinds zijn verhuizing naar Brentford vanuit Lorient in 2021. Corner voor DR Congo. Masuaku slaat er één bij de eerste paal en gaat bijna recht naar binnen! Haller werkte bijna de paal weg, maar herstelde zich en kopte de bal achter zich. Fofana had moeite om het doel te bereiken!

4 minuten: Een onhandige uitdaging van Pickel uit DR Congo op Fofan, die een venijnige trap in de rug krijgt.

2 minuten: Het lawaai is absoluut oorverdovend in het Alassane Ouattara Stadion. Beide ploegen voelen zich niet lekker, beiden staan ​​in een 4-3-3-formatie.

Piep! En daar gingen we.

Op naar Abidjan voor onze tweede halve finale.

De gastheren uit Ivoorkust en DR Congo betreden het veld.

Max Gradel is aanvoerder van Ivoorkust, terwijl Serge Aurier geschorst is.

DR Congo wordt geleid door bondskanselier Mbemba. De rest van het team draagt ​​zwarte armbanden vanwege het conflict in het land.

Nigeria heeft de finale van de Africa Cup of Nations gehaald!

Ze versloegen Zuid-Afrika met 4-2 in de shootout!

Kelechi Iheanacho scoort de beslissende penalty en stuurt de West-Afrikaanse ploeg door naar Ivoorkust of DR Congo!

Voor de achtste keer bereikte Nigeria de finale!

De Nigeriaan Kelechi Iheanacho scoort de beslissende penalty. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters
En zijn teamgenoten haasten zich om het met hem te vieren. Foto: Themba Hadebe/AP

Bijgewerkt binnen

Einde extra tijd in de tweede halve finale! Het eindigt Nigeria 1-1 Zuid-Afrika!

Laten we naar de strafschoppen gaan! Laten we niet vergeten dat de Zuid-Afrikaan Ronwen Williams vier strafschoppen redde in de shootout-overwinning op Kaapverdië in de kwartfinales. Kan hij weer een held zijn?

Ik dacht dat deze recensie van Jonathan Wilson was was uitstekend.

In de tweede halve finale, we zijn halverwege de verlenging tussen Nigeria en Zuid-Afrika, met de stand 1-1. William Troost-Ekong zette de West-Afrikaanse ploeg na 67 minuten op voorsprong vanaf de strafschopstip, voordat Teboho Mokoena’s gelijkmaker in de 90e minuut, eveneens vanaf 12 meter, de wedstrijd in verlenging stuurde.

Teams!

Preambule

“Na alles wat we hebben doorstaan, zijn we nergens meer bang voor.”

Wat een subliem, belachelijk toernooi is dit en geen enkel team belichaamde de wilde energie van deze Afcon beter dan de gastheer, Ivoorkust. Het was Elephants-middenvelder Seko Fofana met het bovenstaande citaat die leidde tot deze halve finale met DR Congo en er is een gevoel van lotsbestemming voor het thuisland om de finale te bereiken, dit zijn de obstakels die Ivoorkust overwon om de laatste vier te bereiken .

Door twee nederlagen in groepswedstrijden – waaronder een vernederende 4-0-nederlaag tegen Equatoriaal-Guinea – kwam Ivoorkust zonder manager Jean-Louis Gasset en op de rand van uitschakeling terecht. Alleen talrijke verrassende resultaten in de andere poules zorgden ervoor dat ze met slechts drie punten vooruitgang konden boeken, als vierde van de vier op de derde plaats geplaatste teams.

Onder zaakwaarnemer Emerse Faé doorliep Ivoorkust ook beide knock-outrondes: scoorde een late gelijkmaker voordat hij Senegal versloeg na strafschoppen, voordat een nog dramatischer kwartfinale tegen Mali volgde.

Als Ivoorkust hoopte op een directe halve finale, dan is dit het niet. Vier spelers werden geschorst – Odilon Kossounou, aanvoerder Serge Aurier en Christian Kouame en Oumar Diakite – waarbij de laatste tegen Mali werd weggestuurd omdat hij zijn shirt uittrok ter ere van zijn winnaar in de 121e minuut.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, lijkt DR Congo steeds meer op een echte kracht in dit toernooi. Ze hebben een goede selectie, met Marseille’s Chancel Mbemba, Brentford’s Wissa en West Ham’s Arthur Masuaku allemaal op het wedstrijdformulier, waarbij de laatste een van de doelpunten van het toernooi scoorde, een griezelig vergelijkbare prestatie als degene die hij scoorde tegen Chelsea in 2021 (hoewel hij gaf later toe dat het doelpunt van Chelsea een toevalstreffer was).

DR Congo heeft ook externe motieven, aangezien conflicten het land blijven teisteren en veel spelers zich uitspreken op dit toernooi. De VN-vredesmissie trekt zich terug en de gevechten tussen regeringstroepen en M23-rebellen in het oosten van het land zijn de laatste tijd heviger geworden, terwijl de aanvallen van islamistische groeperingen op burgerdoelen voortduren.

‘Iedereen ziet de bloedbaden in Oost-Congo. Maar iedereen zwijgt”, schreef DR Congo en Real Betis-aanvaller Cédric Bakambu. “Gebruik dezelfde energie die je in de Nations Cup-gesprekken steekt om te benadrukken wat er bij ons gebeurt. Er zijn geen kleine gebaren.”

🇨🇩 Tout le monde voit les massacres à l’Est du Congo. Laat de mond maar doorgaan.

Mettez de même is een energie die je met de gesprekspartner van CAN kunt gebruiken om een ​​voorschot te nemen op het moment dat je doorgaat, het is nog maar een klein gebaar. pic.twitter.com/PUZCavuckC